Jefim Fištejn: V jakém světě žijeme?

8. listopad 2022

V okamžiku, kdy výsledky amerických mezivoleb budou definitivně známé, by se nám měl radikálně proměnit svět, aspoň teoreticky. O tom nás vehementně přesvědčovaly obě dvě soupeřící strany, demokraté a republikáni, zvlášť v posledních dnech před osudovým kláním. Přesvědčování vypadalo spíše jako zastrašování, ježto výběr, který se voličům nabízel, byl v podstatě volbou mezi různými způsoby zániku a úpadku.

Bidenovi kandidáti ujišťovali Američany, že případné vítězství jejich odpůrců bude znamenat definitivní konec demokracie ve Spojených státech, zatímco jejich republikánští rivalové označovali pokračování vládnutí Bidenových stoupenců v Kongresu za úplný konec „amerického snu“.

Čtěte také

Zůstává zcela nejasné, zda demokracie, která neusiluje o „americký sen“, si ještě zaslouží své demokratické označení, a zda „americký sen“ je vůbec uskutečnitelný v jiných než demokratických podmínkách.

Domnívám se, že obě dvě verze nadcházející katastrofy jsou plané a budou rychle zapomenuty záhy po vyhlášení výsledků. Spojené státy totiž obě dvě varianty vládnutí již zažily a žádná katastrofa se nekonala. Donald Trump, jehož mocný stín se vznáší nad celým vývojem americké politiky, již prezidentem byl a nezanechal po sobě kouřící ruiny, nýbrž ekonomicky stabilní a mocensky úspěšnou zemi.

Výkyv politického kyvadla

V jeho době navzdory varování jeho nepřátel nebylo za čtyři roky tvrdě rozehnáno jediné shromáždění, žádná liberální univerzita nebyla uzavřena, žádnému sdělovacímu prostředku nebyla zastavena činnost a ve vězení neskončil jediný nespokojenec.

Čtěte také

Po dvou letech Bidenova neslaného-nemastného vládnutí, i když byly činěny mnohé pokusy o omezení politických a jiných svobod, nebyla ve výsledku uskutečněna reálně drakonická opatření. Není pochyb o tom, že nové vedení Kongresu, bude-li opravdu jiné než dnešní, drobná protidemokratická příkoří odstraní a nespravedlivě stíhané či přímo uvězněné osvobodí a odškodní.

Že stávající prezident po volbách neschopný prosadit nic, co by mu neodsouhlasil zákonodárný sbor v nových politických barvách bude pohnán k odpovědnosti, je jisté, ale patří to k dlouhodobému politickému folkloru Spojených států. V žádném případě nebude uvržen do vlhké šatlavy, nejspíš ani odsouzen nebude.

Jefim Fištejn

Prostě systém spolehlivě osekává extrémy na obou stranách a to dává naději na pokračování demokratického vývoje, v jehož rámci bude nadále možné snít tradiční „americký sen“.

Předpokládaný výkyv politického kyvadla ve prospěch konzervativních hodnot a jejich politické reprezentace je třeba vidět spíše jako obnovení porušené rovnováhy. V opačném případě by Americe skutečně hrozila totální konfrontace typu občanské války, z níž by nikdo nemohl mít prospěch. Zdá se, že tento scénář nyní bude odročen na neurčito.

Autor je publicista

Spustit audio