Jan Bednář: Obchodní válka mezi Čínou a USA?

16. květen 2019

Nejnovější exekutivní výnos amerického prezidenta Trumpa vyhlašuje národní stav nouze, což je zvláštní stav, který dává prezidentovi mimořádné pravomoci a umožňuje mu obejít zdlouhavé legislativní a vládní procedury.

V této situaci získává prezident USA právo regulovat zahraniční obchod a s odvoláním na stav nouze řídit vládní agentury spojené s ministerstvem obchodu.

Financial Times: Obchodní válka s USA může Číně pomoci uskutečnit hospodářské reformy

Americký prezident Donald Trump se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem

Prezident Spojených států vede obchodní válku s Čínou nejen ze špatných důvodů, ale také nesprávným způsobem. Ve svém editorialu to píše hospodářský deník Financial Times s tím, že je tu jeden paradox – konání Donalda Trumpa totiž může být ve finále pro jeho čínskou oběť pozitivní a výhodné.

Ačkoli Donald Trump ve svém nařízení nejmenuje přímo žádnou zahraniční společnost, má se za to, že svým postupem připravuje legislativní cestu k tomu, aby byl v dohledné době zakázán obchod s čínskou telekomunikační společností Huawei, kolem níž vyvstala závažná podezření týkající se americké bezpečnosti a hrozby budoucí špionáže.

Někteří američtí politikové vyjadřují tyto obavy zcela jasně. „Hlavní export Číny je špionáž,“ prohlásil například v této souvislosti teď americký senátor za republikány Ben Sasse a dodal, že podle jeho názoru „je rozdíl mezi čínskou komunistickou stranou a čínskými soukromými podniky, jakým je Huawei, pouze imaginární.“

Je jasné, že nejnovější krok amerického prezidenta Trumpa dále zvýší napětí mezi Čínou a Spojenými státy. Jejich vzájemné vztahy se ostatně zhoršují už dlouho a není nadsázkou říci, že postupně přerůstají do vzájemné obchodní války.

Důvěra v dialog

Napětí mezi Čínou a USA eskalovalo navíc znovu již v minulých dnech, kdy Donald Trump uvalil více než dvojnásobná cla na čínské zboží a Čína na to odpověděla zvýšením cel na americké zboží.

Pokud máte jako Huawei v rukou klíčové technologie, máte účinnější zbraň, než jsou nukleární hlavice, varuje bankéř Jonáš

Ondřej Jonáš

Vedou Spojené státy obchodní válku s Čínou? A jak s tím souvisí pondělní obvinění čínské telekomunikační společnost Huawei, včetně její ředitelky Meng Wan-čou, z podvodů a špionáže ze strany úřadů USA? Česko-americký bankéř v Interview Plus tvrdí, že jde o vážný problém a nejen Spojeným státům došla trpělivost.

Společnost Huawei ovšem veškerá podezření ze špionáže odmítá a tvrdí, že pokud jí bude znemožněn přístup do amerických telekomunikačních sítí, budou to nakonec Spojené státy a nikoli Čína, kdo na takovém zákazu prodělá.

A podle nezávislých ekonomických odborníků je to pravda. I bez přístupu na americký trh by prý mohla společnost Huawei ovládat přibližně polovinu všech telekomunikačních sítí po celém světě.

Ekonomové ale dodávají, že čínskou společnost Huawei by na druhé straně mohl těžce zasáhnout zákaz obchodu s americkými dodavateli, kteří jí poskytují klíčové komponenty do jejích výrobků.

Jan Bednář

Je přitom zajímavé, že na další zhoršování vztahů a hrozící eskalaci obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou zatím nereagovaly světové akciové trhy. Ekonomický expert BBC si to vysvětluje tím, že investoři na burzách důvěřují možnosti dalšího dialogu mezi nejvyššími představiteli obou zemí. Je totiž známo, že Donald Trump se sejde s čínským prezidentem Si Ťing-pchingem příští měsíc na zasedání G20 v Japonsku.

autor: Jan Bednář
Spustit audio