Jan Bednář: Obama podpořil obranu Pobaltí

3. září 2014

První zastávka amerického prezidenta Obamy v Evropě – na cestě na zítřejší summit Severoatlantické aliance ve Walesu – se symbolicky uskutečnila v Pobaltí.

Letoun Air Force One s americkým prezidentem na palubě přistál v hlavním městě Estonska Talinu ve středu brzy ráno a během dne se Barack Obama setkal s nejvyššími představiteli všech tří pobaltských republik, Estonska, Lotyšska a Litvy.

Všechny tři tyto země vstoupily před deseti lety nejen do Evropské unie, ale podobně jako Česká republika též do Severoatlantické obranné aliance. Staly se tak součástí obrany celé – snad dnes můžeme říci „svobodné a demokratické“ Evropy – a americký prezident přiletěl do Estonska právě proto, aby ujistil představitele Pobaltí, že Spojené státy by jim – v případě vnější agrese – pomohly, stejně jako by pomohly kterémukoli jinému členu této obranné aliance.

Tuto povinnost samozřejmě ukládá všem svým členům samotný text Severoatlantické smlouvy, ale v dnešní době je asi potřebné to opakovat. Právě pobaltské státy, jako někdejší republiky Sovětského svazu, mají v poslední době znovu velké obavy o svou bezpečnost.

Čtěte také

Vzhledem k tomu, co se nyní děje na Ukrajině, k tomu mají, dá se říci, srozumitelné důvody. Podobně jako na Ukrajině i v Pobaltí žije početná ruská menšina, ve všech třech těchto republikách. V Lotyšsku a Estonsku tvoří Rusové zhruba čtvrtinu obyvatel a v Litvě asi 6 procent.

Kdyby Rusko argumentovalo v jejich případě podobně jako nedávno v případě Ukrajiny, mohlo by se cítit povoláno k tomu, aby „ochraňovalo“ členy svého národa, a to i na území jiného státu.

Americký prezident Barack Obama se na návštěvě Estonska zdraví s tamními dětmi

Na rozdíl od Ukrajiny, která není členskou zemí organizace NATO, by však v případě Estonska, Lotyšska či Litvy mělo v takovém případě Rusko co činit s vojenským potenciálem Severoatlantické obranné aliance. A to přece jen asi od nějakého podobného dobrodružného pokusu hodně odrazuje.

„Obrana Pobaltí je stejně důležitá jako obrana Londýna nebo Paříže,“ prohlásil doslova prezident Obama ve svém projevu v Estonsku a dodal: „Pokud se ptáte, kdo vám přijde na pomoc, tak je to organizace NATO v čele se Spojenými státy.“

Čtěte také

Řeč politika, představitele jaderné velmoci, už nemůže být jasnější. Obama načrtl linii, kterou Rusko nemůže překročit.

Na nadcházejícím summitu Severoatlantické aliance ve Walesu se bude asi hodně mluvit o Ukrajině a o společném posílení obrany tam, kde je to nutné. A příspěvek bude požadován od všech členů, což je princip kolektivní obrany.

Prezident Spojených států se k tomu už v Estonsku vyjádřil jednoznačně a teď bude řada na Evropě.

autor: Jan Bednář
Spustit audio