Jan Bednář: Nejistota kolem americko-severokorejského summitu

22. květen 2018

Jihokorejský prezident Mun Če-in přijíždí do Washingtonu v okamžiku, kdy vzrůstá nejistota před chystaným setkáním amerického a severokorejského prezidenta.

Podle původních představ měl nyní Mun Če-in spolu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem tak zvaně „ladit detaily“ připravované dohody o denuklearizaci korejského poloostrova, o níž se zatím předpokládá, že bude podepsána na schůzce amerického prezidenta Trumpa se severokorejským vůdcem Kimem Čong-unem již 12. června v Singapuru.

Lucie Priknerová: Je propuštění tří Američanů z KLDR signálem změny, nebo symbolickým gestem?

KLDR propustila tři vězněné Američany

Překotný vývoj, který doznaly americko-severokorejské vztahy, v posledních týdnech přiměl odborníky k intenzivním úvahám o tom, jestli se ledy skutečně prolamují, nebo zda je o pouhou proklamaci snahy ke smíření.

V současné chvíli se ale porada jihokorejského a amerického prezidenta ve Washingtonu mění na jakési „krizové jednání“ mezi oběma spojenci na Dálném Východě o dalších vyhlídkách mírové dohody.

Minulý týden dal totiž jako vždy nevyzpytatelný severokorejský vládce najevo, že možná od schůzky s Trumpem ustoupí, údajně kvůli nespokojenosti se současným vojenským cvičením jihokorejského a amerického námořnictva.

K tomu je třeba dodat, že tyto námořní manévry se konají pravidelně každý rok a nejsou pro nikoho žádným překvapením. A v době konání manévrů vzrůstá napětí na korejském poloostrově vždycky.

Podmínka, jak se udržet u moci

Spolupracovníci amerického prezidenta Trumpa si však už nyní kladou otázku, zda Kim Čong-un opravdu myslí vážně své předsevzetí uzavřít mír a zbavit se jaderných zbraní. Americký viceprezident Mike Pence podotkl v pondělí v rozhovoru pro televizní stanici Fox News, že Kim Čong-un by si neměl s Donaldem Trumpem „zahrávat“ pro případ, že nechce splnit dané sliby.

Summit Korejské republiky a KLDR: Vůdci ohlašují mír, jaderné odzbrojení a sbližování

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in

Historický moment, na který se dívá celý svět. Na hranici mezi severní a jižní Koreou se koná přelomový summit Korejské republiky a KLDR. Oba vůdci vydali závěrečné prohlášení, ve kterém zdůrazňují mír a jednotu.

Někteří američtí zahraničně političtí odborníci vyjadřují názor, že nové výroky severokorejského vládce Kima nemusejí být z jeho hlavy. A že jsou možná inspirovány z Pekingu, s nímž momentálně vede Washington vážné obchodní spory.

V každém případě je jasné, že ani dvě nedávné návštěvy amerického ministra zahraničí Mika Pompea v Pchjong-jangu blíže neobjasnily skutečné záměry severokorejského diktátora.

Je zde základní otázka, zda bude Kim Čong-un skutečně ochoten úplně zrušit svůj jaderný program, který až dosud jeho režim považoval za nezbytnou podmínku toho, aby se udržel u moci.

Pro Donalda Trumpa je ovšem nejistota ohledně schůzky s Kimem zvláště nepříjemná.

Jan Bednář

Americký prezident Trump nyní čelí rostoucí kritice v mezinárodní politice, ať už pro odstoupení od jaderné dohody s Íránem anebo kvůli přestěhování amerického velvyslanectví do Jeruzaléma, které vyvolalo nebývalé násilí.

Případný neúspěch chystaného summitu Trumpa s Kimem by pro něj a pro jeho stoupence byl další velmi těžkou ránou na poli mezinárodní politiky.

autor: Jan Bednář
Spustit audio