Summit Korejské republiky a KLDR: Vůdci ohlašují mír, jaderné odzbrojení a sbližování

27. duben 2018

Historický moment, na který se dívá celý svět. Na hranici mezi severní a jižní Koreou se koná přelomový summit Korejské republiky a KLDR. Oba vůdci vydali závěrečné prohlášení, ve kterém zdůrazňují mír a jednotu.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poprvé od konce korejské války v roce 1953 přešel na území jižního souseda. Poté vzal svůj jihokorejský protějšek za ruku a symbolicky překročili hranici na severní stranu poloostrova. Začal věk míru, tvrdí oba vůdci.

„Naprosté jaderné odzbrojení na Korejském poloostrově bude zahájeno. Ukončíme válku na Korejském poloostrově a nastolíme jednotu. Chtěli bychom změnit celkový pořádek na poloostrově,“ cituje server iRozhlas.cz jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. „Máme zodpovědnost (...) Musíme pracovat na úspěších, abychom překonali veškeré výzvy. Musíme pracovat ruku v ruce, abychom překonali obtíže,“ cituje Kim Čong-una.

Kim Čong-un ve svém projevu, na rozdíl od Mun Če-ina, denuklearizaci výslovně nezmínil, mluvil pouze o míru. Nicméně společná deklarace, kterou oba vůdci podepsali, doslova hlásá, že obě strany „potvrdily společný cíl dosáhnout, prostřednictvím úplné denuklearizace, Korejského poloostrova bez jaderných zbraní,“ upozorňuje iRozhlas.

Speciál: vztahy Česka s KLDR i pozice Kim Čong-una

Ještě před vydáním prohlášení se summitu mezi oběma Korejemi věnoval speciál Českého rozhlasu Plus. Velvyslanec České republiky v Pchjongjangu Milan Hupcej v něm zdůraznil důležitost jednání, protože se jedná teprve o třetí setkání nejvyšších představitelů severu a jihu Korejského poloostrova.

HOSTÉ SPECIÁLU:

David Jakš, zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu ve východní Asii

Milan Slezák, zahraničně-politický analytik Českého rozhlasu

Milan Hupcej, velvyslanec Českého rozhlasu v KLDR

Jaromír Chlada, koreanista

Tomáš Klvaňa, publicista a pedagog z New York University Prague

Martin Tlapa, náměstek z ministerstva zahraničních věcí

Podle koreanisty Jaromíra Chlady je pozice mladého vůdce Kim Čong-una nejslabší ve srovnání s jeho otcem Kim Čong-ilem a dědem Kim Ir-senem.

„Jeho otec měl 20 let na to, aby si vybudoval ve státním, stranickém i vojenském aparátu svou mocenskou kliku. Poslední desetiletí vlády Kim Ir-sena už v podstatě vládl Kim Čong-il. Ale Kim Čong-un začal proces předávání moci asi v roce 2009, do té doby Severokorejci ani nevěděli, že Kim Čong-il nějaké děti má,“ hodnotí Chlada.

Zahraničně-politický analytik Českého rozhlasu Milan Slezák ale dodává, že pozice Kim Čong-una je už v současné době potvrzená, kdy si osvědčenými prostředky zahrnujícími čistky upevnil moc.

Poslechněte si celý speciál Českého rozhlasu Plus.

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Související