Jan Bednář: Británie před eurovolbami

9. květen 2019

Velká Británie se přece jen připravuje na volby do Evropského parlamentu.

Stalo se to, co se s velkou pravděpodobností dalo očekávat. Britská premiérka Theresa Mayová nenalezla ani za uplynulý měsíc porozumění s vůdcem opoziční labouristické strany Jeremym Corbynem ohledně podoby brexitu a Británie se proto nyní musí zúčastnit voleb do Evropského parlamentu jako každý jiný členský stát Evropské unie.

Jan Jůn: Vyvarujte se jákekoliv zmínky o brexitu!

Nigel Farage.

„Vyvarujte se jakékoliv zmínky o brexitu!“ je údajně hlavní instrukcí pro konzervativní kandi-dáty ve čtvrtečních britských volbách do místních zastupitelstev.

Premiérka Mayová nenašla dohodu s vůdcem labouristů Corbynem ani předtím, kdy Británie měla podle původních představ z Evropské unie odejít, tedy do 29. března, a na jednání bylo dost času, více než dva roky, tak proč by se s ním měla náhle dohodnout zrovna v uplynulých týdnech?

Jak víme, Evropská unie před měsícem prodloužila lhůtu k odchodu Británie z tohoto společenství o dalšího půl roku, takže v této chvíli britskou vládu v té věci nic netlačí – kromě samotných eurovoleb, s nimiž už britští politikové ani velká část veřejnosti moc nepočítali.

Je otázka, jak bude nyní vypadat předvolební kampaň. S jakým nadšením se dnes pustí do práce dobrovolníci, kteří tradičně doprovázejí oba hlavní politické tábory, když obě velké britské politické strany, konzervativci i labouristé, jsou ohledně samotné budoucnosti Británie v Evropské unii hluboce vnitřně rozděleny.

Není to jedno

Příznivci i odpůrci Evropské unie stojí proti sobě v přibližně vyrovnaném počtu v obou politických stranách a bylo by asi krajně netaktické, kdyby se nyní začali tak zvaně „prát“ mezi sebou. Tím by své politické straně, s níž sympatizují, před volbami určitě nepomohli.

Lída Rakušanová: Brexitová ruleta

Brexit

Ať už by Velká Británie vystoupila z EU okamžitě bez dohody, anebo později s dohodou, jedna věc se nezmění: jakmile se ocitne vně Evropské unie, nebude mít vliv nejen na její rozhodování, ale ani na její budoucí směřování.

Lze proto spíše očekávat malou předvolební aktivitu v tradičních relativně umírněných politických táborech.

Opačná situace je ovšem na okrajích politické scény. Velkou motivaci angažovat se v předvolební kampani do Evropského parlamentu budou mít nyní jednak „skalní“ stoupenci brexitu, odchodu Británie z unie za jakoukoli cenu, jednak „skálopevní“ stoupenci unie, zejména ti, kdo chtějí v Evropské unii za každou cenu zůstat.

Budeme tedy nejspíš pozorovat kampaň dvou krajních politických skupin, zásadně vyhraněných proti sobě, zatímco mlčící většina Britů pravděpodobně zůstane nadále skoro bezradná.

Jan Bednář

A je otázka, jakou asi politickou reprezentaci si za těchto podmínek Británie zvolí? Někdo by mohl namítnout, že je to vlastně jedno, když za půl roku už nebude Británie členem Evropské unie. Ale není to jedno – jak kvůli Británii, tak kvůli Evropské unii.

Člověk by prostě očekával od země, která je kolébkou demokracie, poněkud lepší výkon.

autor: Jan Bednář
Spustit audio