Jan Jůn: Vyvarujte se jákekoliv zmínky o brexitu!

30. duben 2019

„Vyvarujte se jakékoliv zmínky o brexitu!“ je údajně hlavní instrukcí pro konzervativní kandi-dáty ve čtvrtečních britských volbách do místních zastupitelstev.

Důvodem je, že se očekává, že brexitem rozštěpená a paralyzovaná strana utrpí útěkem voličů k proevropským liberálním demokratům nebo k labouristům, akcentujícím nyní navíc výrazně lokální sociální problémy.

Experti očekávají, že konzervativci ztratí mezi osmi stovkami a tisícovkou radních, což při více než osmi a půl tisícovkách křesel, včetně 462 v Severním Irsku, bude politicky značně ostudné, i když se čtvrteční volby netýkají Londýna a řady přilehlých a středoanglických hrabství, a také Skotska, Walesu a Cornwallu.

Navíc konzervativcům hrozí i odliv voličů zprava. Pro jejich voliče s mozky vymytými tvrdými brexitáři, volajícími po ukončení „nadvlády Evropské unie“, je tu přece ještě ultrapravicová a xenofobní strana UKIP, která si jistě podrží své bývalé voliče.

Zjevně i přes skutečnost, že její bývalý vůdce Nigel Farage – vděčný objekt pro karikaturisty, coby vzor všech populistů a vesele se šklebící „muž z lidu“ s cigaretou v koutku úst a půllitrem piva v ruce – si založil novou stranu s názvem Brexit v místních volbách nekandidující.

Co se asi honí hlavou premiérce

Debakl konzervativců slibuje ještě zhoršit hrozící obezlička v podobě voleb do Evropského parlamentu, které – pokud Britové do té doby neschválí brexitovou dohodu a neodejdou z unie – by se měly konat 23. května.

Mnohé strany, tedy zejména zmíněná Farageova Brexit i nová proevropská Change Britain se na ně intenzivně připravují. A jelikož prý až 40 procent konzervativců hodlá volit Farageovu stranu, která se chystá vyhrát a slibuje Evropský parlament rozvracet, konzervativcům hrozí pohroma jako sedlákům u Chlumce.

Není ani jasné, zda by jejich kandidáti měli lákat voliče na probrexitovou politiku poloviny vlády či na tu proevropskou její druhé poloviny.

Daniel Kroupa: Poučení z brexitu (o volbách)

Brexit

Jeden z nestorů britské konzervativní politiky Michael Heseltine, který v minulosti zastával různé ministerské funkce ve vládě Margaret Thacherové, zveřejnil v prosinci loňského roku video, ve kterém vyjadřuje své mínění o brexitu.

Premiérka Mayová ovšem stále prohlašuje, že evropské volby nebudou, neboť doufá v dosažení dohody s labouristy a v následné schválení oné dohody sněmovnou – a prý se po pondělních jednáních rýsují styčné body, zejména údajně ohledně nějaké formy celní unie, což ostatně na přechodné dvouleté období obsahuje i Mayovou navržený text dohody s unií.

Kde se ovšem obě strany liší, je tzv. druhé referendum, tedy schvalující či odmítající podle jeho zastánců dosaženou dohodu, s čímž se vedení konzervativců nehodlá nikdy smířit.

Labouristický výkonný výbor v úterý zasedal právě s cílem rozhodnout se jaké stanovisko zaujmout, když předtím zástupce vůdce Corbyna Tom Watson odešel z jednání stínové vlády, neboť mu nikdo neukázal text volebního manifestu.

Jan Jůn

Není překvapením, že se pak výbor údajně rozhodoval ponechat vlastně v platnosti dosavadní stanovisko s možností druhého referenda otevřenou, ale nikterak vehementně neprosazovanou.

Zvítězila zjevně ona rozpačitá snaha o nažraného vlka i celou kozu kvůli rozštěpenému voličstvu. Kdyby to tak mohla udělat i vláda s brexitem, to se nejspíš honí hlavou i premiérce.

autor: Jan Jůn
Spustit audio