Jan Jůn: Na řadě opět hlasování o brexitu v britské sněmovně?

24. duben 2019

Sotva skončily velikonoční parlamentní prázdniny, boj o brexit propukl s novou silou a s ním i krize uvnitř obou hlavních politických stran i přes jejich jednání o dohodě.

V konzervativní straně totiž brexitáři skupiny známé pod zkratkou ERG dál vehementně požadují rezignaci premiérky Mayové. Přední brexitář sir Bill Cash dokonce premiérku napadl ve stranickém deníku The Daily Telegraph a tvrdil, že přinutila Británii „plazit se před Francií a Německem na kolenou“ a že její návrh dohody je „pokořující zradou výsledku referenda“.

Jan Jůn: Sesazení Mayové nyní prioritou brexitářů?

Theresa Mayová

Začal velikonoční týden, britský parlament je až do třiadvacátého na dovolené a premiérka Mayová chodí s manželem po horách severního Walesu.

Skupina se dokonce v úterý ve vlivném výboru 1922 snažila prosadit změnu stanov, aby mohla být „s nepřítelem vyjednávající“ Mayová odvolána před prosincem, kdy vyprší roční lhůta pro nový pokus.

Brexitář Nigel Evans prý s podporou sedmi desítek základních organizací požadoval onu změnu stanov a odchod Mayové v červnu, ale neuspěl a byl ještě tvrdě kritizován jejími stoupenci ve výboru za probrexitové zkreslování názorů strany na veřejnosti.

Pětice konzervativců navíc ve středečním otevřeném dopisu deníku The Times varuje, že vynucený odchod premiérky by byl výhrou pro stoupence brexitu bez dohody. K tomu se však prý bohužel v důsledku populistické kampaně brexitářů kloní konzervativci odsuzující jednání s labouristy.

Kolaps jednání?

Lída Rakušanová: Brexitová ruleta

Brexit

Ať už by Velká Británie vystoupila z EU okamžitě bez dohody, anebo později s dohodou, jedna věc se nezmění: jakmile se ocitne vně Evropské unie, nebude mít vliv nejen na její rozhodování, ale ani na její budoucí směřování.

Mezitím roste popularita nové strany Nigela Farage (kdysi z UKIPu) pod názvem Brexit v souvislosti s přípravami na volby do Evropského parlamentu 23. května, kterým Mayová chce zabránit uspíšením dohody.

Proevropské síly včetně nové strany Change Britain jsou však také nejednotné a dosud neschopné zdůrazňovat například, že protestní hlasy pro Farage by paradoxně otevřely cestu k premiérství vůdci labouristů Corbynovi. 

Uvnitř labouristické strany zas pokračují rozpory přes prohlášení místopředsedy Watsona o nutnosti konečně se vyslovit pro jednotný postup a pro druhé referendum, schválené minulým sjezdem strany, ale zavrhované Corbynem i labouristickými brexitáři na severu země.

Daniel Kroupa: Poučení z brexitu (o volbách)

Brexit

Jeden z nestorů britské konzervativní politiky Michael Heseltine, který v minulosti zastával různé ministerské funkce ve vládě Margaret Thacherové, zveřejnil v prosinci loňského roku video, ve kterém vyjadřuje své mínění o brexitu.

Není tedy ani divu, že obě strany se obviňují z kolapsu jednání, už i proto, že členské základny jsou rozštěpeny a dohodě nepřejí a ani krátké setkání obou vůdců a představitelů Irska na středečním belfastském pohřbu novinářky McKee zastřelené tzv. Novou IRA nic zjevně nezměnilo.

Je tedy pravděpodobné, že se obě strany „dohodnou, že se nedohodly“ a Mayová, jak slíbila, osloví sněmovnu, aby situaci vyřešila. To by pak zabránilo britské účasti v oněch mnohými nenáviděných „evropských“ volbách i možnému vítězství Farageovy strany a debaklu konzervativců.

Podle expertů je dokonce možné, že Mayová přijde do sněmovny jen se zákonem o dohodě o odchodu, tedy bez onoho labouristy odmítaného dodatku plánu jednání o budoucích vztazích.

Jan Jůn

Vyhlídky na schválení by s podporou labouristů byly určitě značné a brexitáři by prostě byli přehlasováni, či by se v obavách o odvolání brexitu přidali. Už brzy se určitě dozvíme, zda to premiérka učiní.

autor: Jan Jůn
Spustit audio