Jakým prezidentem by byl ukrajinský komik Zelenskyj?

V druhém kole prezidentských voleb na Ukrajině se utkají Volodymyr Zelenskyj a stávající hlava státu Petro Porošenko. Bude-li zvolen politický nováček, dostanou Ukrajinci tolik potřebnou šanci k pokroku.

Bude však snadné ji promarnit, soudí ruský novinář Leonid Beršidskij v analýze pro agenturu Bloomberg.

Žurnalista považuje toto hlasování za de facto referendum o směru, kterým Ukrajina kráčí od revoluce v roce 2014. Zatím je prý verdikt jasný – Porošenko to zpackal. Ještě nikdy v dějinách Ukrajiny totiž žádný prezidentský kandidát nedosáhl takového náskoku na svého soupeře v prvním kole jako nyní Zelenskyj.

Rusko Ukrajinu navždy ztratilo, prozápadní kurz je jasný, říká o 1. kole prezidentských voleb expert

Kandidát na ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina má za sebou první kolo prezidentských voleb. Dále postoupili dosavadní hlava státu Petro Porošenko a herec Volodymyr Zelenskyj s významným náskokem. Nakolik ovlivňuje rozhodování voličů anexe Krymu Ruskem a přetrvávající konflikt na východ země? Měl by nový prezident směřovat blíže k Evropské unii a NATO?

A Petro Porošenko zaútočil na svého soupeře hned po volbách. Řekl o něm, že je „měkký, povolný, útlocitný, uhihňaný, nevzdělaný, slabý, ideologicky beztvarý a politicky nejistý“, zkrátka hotový dar pro ruského prezidenta Putina.

Rovněž Zelenského obvinil, že je loutkou uprchlého oligarchy Ihora Kolomojského. Zelenskyj zase reagoval narážkou na Porošenkův korupční skandál okolo nákupu náhradních dílů pro armádu od pašeráků z Ruska.

Kampaň před druhým kolem voleb 21. dubna bude nelítostná, soudí Beršidskij. Oba kandidáti se neštítí osobních útoků a v sázce je hodně, zejména pro Porošenka – Zelenskyj naznačil, že jeho soupeř může skončit ve vězení, jestli prohraje. Podnikatel Kolomojskyj, jehož televizní stanice vysílá Zelenského komediální pořady, si chce s Porošenkem vyřídit účty – prezident oligarchu obvinil z vyrabování banky a vyštval ho ze země.

Oligarchův prezident

„Faktor Kolomojského“ hraje zásadní roli v tom, jak by prezidentství Zelenského vypadalo, domnívá se ruský novinář. Jestli je komik tomuto miliardáři opravdu zavázaný, jak tvrdí Porošenko, pak by do značné míry vypadalo jako to Porošenkovo.

Ukrajinské volby by teď vyhrál virtuální kandidát Zelenskyj. Je to komik a bavič, ne politik, říká ukrajinistika Víchová

Komik Volodymyr Zelensky, jeden z kandidátů na ukrajinského prezidenta

Už tuto neděli čekají Ukrajinu důležité prezidentské volby. V kampani je pět žhavých kandidátů. Favoritem je ale virtuální kandidát, alespoň to v Interview Plus řekla ukrajinistka Lenka Víchová.  

Fasáda liberálních a protikorupčních reforem by tak kryla zlatý důl pro prezidentovy přátele a partnery. Výjimkou by snad bylo jen to, že Zelenskyj má méně zkušeností s tvrdou konkurenční politikou než Porošenko, takže by svou moc pravděpodobně neupevnil tak efektivně jako stávající prezident.

Podle tohoto scénáře by si Ukrajinu rozebrali oligarchové; o to spíš, že z říjnových voleb patrně vzejde roztříštěný parlament. To by znamenalo návrat ke starým časům a překážku pro tolik potřebné zahraniční investice. Pokud by se však Zelenskému podařilo vliv Kolomojského setřást, Ukrajina by mohla udělat velký skok kupředu, píše Beršidskij pro Bloomberg.

Zelenského podporuje několik předních reformátorů, kteří za Porošenka dosáhli zásadních hospodářských úspěchů. Z vlády byli vytlačeni a nyní chtějí druhou šanci. Zelenskyj také naznačil, že by v boji proti korupci spolupracoval s bývalým gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim, což je vzhledem k Saakašviliho bouřlivé minulosti na Ukrajině odvážné prohlášení.

Naděje na smír

Za Zelenského by také mohlo dojít k pokroku v tom, co Porošenko vyřešit nedokázal – ukončení války na východě země. Jeho neústupné odmítání všech požadavků samozvaných lidových republik Doněcka a Luhanska, které dnes v podstatě řídí Moskva, přivedlo jednání s Ruskem do slepé uličky.

Na Ukrajině zuří skandál kolem národního kola Eurovize. Vítězka prý není dostatečně vlastenecká

03399447.png

Ukrajina se letos nezúčastní finále písňové soutěže Eurovize. Rozhodnutí Kyjeva předcházel hlasitý skandál. V národním kole přitom už zvítězila zpěvačka Anna Korsunová, vystupující pod přezdívkou Maruv.

Zelenskyj řekl, že by byl ochotný ustoupit v otázce kulturní identity východních regionů, která je spíš jihoruská než západoukrajinská. To by mohlo vést k nějakému řešení zprostředkovanému Západem, například k volbám v Doněcku a Luhansku a ke zrušení „lidových republik“.

Východní Ukrajinu by však Zelenskyj Putinovi nejspíš nedal, i kdyby jen kvůli „faktoru Kolomojského“. Pro ukrajinské oligarchy by podrobení se Rusku znamenalo nechat se vytlačit z vlastní země Putinovými kamarádíčky a ruskými státními firmami, myslí si novinář Beršidskij.

Lepší slabý než špatný

K možnostem, že by byl Zelenskyj loutkou oligarchy anebo hasičem požáru, přidává ještě třetí – že by byl slabým a neschopným vůdcem, který nedokáže ovlivňovat vládu. Nemusela by to být nutně katastrofa; země by pokračovala v cestě do Evropy a k parlamentní demokracii.

Dokument: Na východní frontě klid. Válka na Ukrajině ženskýma očima

Rozstřílená dodávka, ve které se vybíraly příspěvky pro dobrovolníky na frontě

Válka na Ukrajině trvá skoro pět let a nezdá se, že by měla brzo skončit. Intenzita bojů je sice v posledních letech slabší, ale stále přibývají padlí k více než 10 tisícům obětí, které si konflikt zatím vyžádal.

Členy vlády na Ukrajině jmenuje parlament, a zásadní význam pro místní proevropské síly tak budou mít říjnové volby. Pokud stoupenci Evropy vyhrají, budou moci vybudovat silnou proreformní a protikorupční koalici bez ohledu na to, kdo je prezidentem.

Ukrajina si málokdy vybrala své politické vůdce správně a teď má podle komentáře na výběr mezi dvěma velmi nedokonalými kandidáty. Toho nového a nezkušeného provází nejistota, ale mohl by být lepší než starý známý úplatkářský fušer a stále autoritářštější vládce. Na druhé straně může být vždycky ještě hůř a úspěch komedianta na apríla nemusí nutně být dobrým znamením, uzavírá Beršidskij. 

autor: gzb
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.