Rusko Ukrajinu navždy ztratilo, prozápadní kurz je jasný, říká o 1. kole prezidentských voleb expert

1. duben 2019

Ukrajina má za sebou první kolo prezidentských voleb. Dále postoupili dosavadní hlava státu Petro Porošenko a herec Volodymyr Zelenskyj s významným náskokem. Nakolik ovlivňuje rozhodování voličů anexe Krymu Ruskem a přetrvávající konflikt na východ země? Měl by nový prezident směřovat blíže k Evropské unii a NATO?

„Nevidím žádný rozdíl mezi Porošenkem, Zelenským a dalšími... Zelenskyj není překvapením, tím je spíš postup Porošenka,“ uvedl v pořadu Pro a proti europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček.

Podle něj země neumožňuje kandidovat skutečné levici. „Komunistická strana Ukrajiny má velké problémy s existencí... Ostatní levicové organizace mnohdy nejsou ani připuštěny k obecním volbám. Volí se jen subjekty od středu do prava.“

Pokud nový prezident po volbách bude skutečně respektovat Minské dohody, tak v nich je naznačeno jasné řešení pro problémy vojenské a politické, které vznikají snahou dvou provincií na východě... Tamní lidé to skutečně berou tak, že je centrální moc utlačuje. A to se musí řešit uvnitř Ukrajiny, ne vstupem do NATO.
Jaromír Kohlíček

Komunista trvá na tom, že část politického spektra na Ukrajině je blokována. „Vůbec tu nejde o proruské nebo neproruské kandidáty, ale o to, jestli zvítězí reprezentant toho či onoho oligarchy.“

„Unie a NATO by měly podporovat Ukrajinu, ne budovat základny a zvyšovat napětí v Evropě... Ukrajina sama o sobě potřebuje hospodářský rozvoj, sociální stabilizaci a potlačení síly oligarchů,“ vysvětil Jaromír Kohlíček (KSČM).

Volby jako boj oligarchů?

„Výsledek voleb zatím ukazuje, že jde na Ukrajině o demokratické volby v pravém slova smyslu,“ zhodnotil politický analytik z neziskové organizace Team 4 Ukraine Petr Pojman.

Ten odmítl jakákoliv omezení prezidentských kandidátů. „Těch bylo 39, takže výběr byl velký... Rusko Ukrajinu ztratilo, a to tak, že navždy. Také proruští kandidáti ve volbách ztratili... Proevropský a prozápadní kurz na Ukrajině je zřejmý.“

Rusko problémy vytváří samo, vede agresivní politiku vůči Ukrajině i zbytku Evropy. Takže vstup Ukrajiny by byl pro NATO pozitivní, také proto, že Ukrajina má zkušenosti z boje s jednou z nejsilnějších armád Evropy a s ochranou vlastního území proti tomuto agresorovi.
Petr Pojman

Analytik uznal, že vliv oligarchů na Ukrajině je stále významný. „Do jisté míry jsou tyto volby i bojem oligarchů, ale ti silnější z nich mají naštěstí proevropský postoj.“

„Ale ukrajinský stát není schopen ufinancovat svou neutralitu... To by musel být schopen bojovat se všemi... Každopádně nemůžeme jednat o tom, že se vzdáme části svého území. O tom se žádná diskuze na Ukrajině vést nebude,“ ujistil Petr Pojman.

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.