Dokument: Na východní frontě klid. Válka na Ukrajině ženskýma očima

27. únor 2019

Válka na Ukrajině trvá skoro pět let a nezdá se, že by měla brzo skončit. Intenzita bojů je sice v posledních letech slabší, ale stále přibývají padlí k více než 10 tisícům obětí, které si konflikt zatím vyžádal.

Válka má dopad na celou společnost. Na frontě se vystřídalo několik set tisíc vojáků a 1,7 milionu lidí uteklo z východu Ukrajiny před boji do bezpečnějších míst. Dokument Alexe Švamberka přibližuje dopad války pohledem žen, jejichž osudy odhalují konflikt v celé jeho šíři.

Čtyři osudy

Socioložka Oksana Michejeva před boji odešla z Doněcku, kde učila, do Lvova a zařadila se tak do kohorty přesídlenců, kteří často složitě hledají uplatnění a mnozí se proto vracejí.

Spisovatelka Ljubov Jakymčuk zase musela přesvědčit rodiče a babičku, aby odjeli z Pervomajsku, o který se bojovalo. 

Ženy byly i na frontě, profesorka Jevhenija Bilčenko tam odešla, aby pomohla zajistit své studenty, kteří se přidali k dobrovolnickým praporům. A pilotka vrtulníku Nadija Savčenko se sama bojů aktivně účastnila.

Dramatické momenty

Osud každé z žen, postav dokumentu, je jedinečný, žádná se nevyhnula dramatickým momentům. Jakymčuk o konfliktu složila několik básní a reflektovala bolestnou situaci, kdy volala svým rodičům přímo ohroženým střelbou. Michejeva nemohla odjet z Doněcku, protože pečovala o nemocnou matkou a svého čtyřletého syna musela svěřit do péče známým.

Savčenko byla v bojích zajata, v Rusku odsouzena za navedení palby na novináře a nakonec vyměněna za dva ruské rozvědčíky. Bilčenko zas zjistila, jakých zvěrstev se na frontě dopouštěli radikálové. 

Příběhy čtyř žen ukazují, jak země nebyla na válku připravená, nedokázala včas zareagovat na anexi Krymu a zasáhnout na Donbasu. Připomínají těžkou situaci přesídlenců, kteří nejen nemohli najít práci, ale mnohdy nedostávali ani podporu. Jako nejhorší selhání však odhalují skutečnost, že se dosud nepodařilo válku ukončit. 

autor: Alex Švamberk
Spustit audio

Související