Jakub Szántó: Za oponou války

19. září 2019

Jakub Szántó je válečný reportér, a tedy očitý svědek událostí, u kterých by většina čtenářů či diváků rozhodně být nechtěla. Ostatně i zprostředkovaný vjem v tomto případě bere dech a iluze.

Autor knihy Za oponou války s podtitulem Zpravodajem nejen na Blízkém východě popisuje dramatické zážitky z frontových linií, míst teroristických útoků, státních převratů a revolucí. Dovídáme se, co všechno televizní zpravodajové musí podstoupit, než v televizních zprávách uvidíme několikaminutový šot.

A nejde jen o řešení technických detailů jako například kdy a kam si mezi svištícími kulkami odskočit na záchod, jak se přemístit z místa na místo nebo proč je vyloučeno spustit z očí svého kameramana.

O zvědavosti i smrti

Držitel Ceny Ferdinanda Peroutky Jakub Szántó studoval na Karlově univerzitě moderní dějiny, a tak mu nedělá potíže uvádět často těžko pochopitelné události či fakta do dějinného kontextu. Situace, ze kterých mrazí, vyvažuje lehkou sebeironií a pro přežití tolik potřebným humorem, a hlavně předáním silných okamžiků projevů lidství, které ani ve válečné vřavě neumlká nadobro.

Čtěte také

Kniha je tematicky rozdělena do sedmi bloků, které respektuje i rozhlasová úprava Marka Pivovara. Hned na začátku se dozvíme, jak podstatnou roli hraje v životě reportéra obyčejná zvědavost, v další části se Jakub Szántó soustředí na politické převraty, pokračuje kapitolami spojenými motivem strachu (což je mimochodem základní lidský instinkt umožňující přežít).

Následují stránky, jež rozvádějí téma války v přímém přenosu, nebo příběhy, jejichž leitmotivem je smrt. Ostatně jedny z nejmrazivějších kapitol jsou ty, v nichž se s autorem dostáváme na kyjevský Majdan a k moskevskému divadlu Dubrovka.

Jde o pravdu

Vlastně si celou dobu říkáte, jak to může vydržet, proč proboha tak moc riskuje, jak je možné, že nepodlehne strachu, že ho nepřemůže panika, že se tam znovu a znovu vrací. I na tyto otázky najdeme v knize Za oponou války odpovědi.

Čtěte také

Reportérovi jde o pravdu. Chce být při tom, chce zjistit, co se doopravdy děje, a hlavně musí být přesvědčen, že jeho práce má smysl. A o tom v době, kdy není žádný problém vypustit falešnou fotografii, video či dokonce „osobní“ výpověď, není vůbec pochyb.

Sedmidílná četba z knihy Jakuba Szántó Za oponou války nás zavede do Gruzie roku 2008, Libye roku 2011, na Ukrajinu roku 2014, do Sýrie, Afgánistánu, Iráku i Ruska. Válka, říká Jakub Szántó, je myriáda mikroskopických dějů a bodů. Kde v jednu chvíli hrozí akutní nebezpečí, rozhostí se za pět minut naprostý klid.

Jde o to, napadá čtenáře, nebýt ve špatném okamžiku na špatném místě, protože za rohem je třeba hluboký lokální a momentální mír, potvrzený hojně navštěvovaným barevným tržištěm. I to vás válka naučí. Žít jako člověk tak dlouho, dokud to jde.

Sedmidílnou četbu pro rozhlas v dramaturgii Evy Lenartové připravil Marek Pivovar, v režii Tomáše Soldána, se kterým na zvukové stránce pořadu spolupracoval Marek Hoblík, účinkuje David Viktora. V ostravském studiu natočila Tvůrčí skupina Drama a literatura. Český rozhlas Plus uvádí četbu v premiéře. Každou kapitolu můžete na webu poslouchat mimořádně po dobu dvou týdnů po odvysílání. Četba obsahuje vulgarismy.

Spustit audio

Související