Jaká jsou pravidla oblékání britské královské rodiny? Přijatelné jsou občas i džíny

23. červenec 2017

Mnoho lidí fascinují oděvy britské královské rodiny, od duhových plášťů královny až po čelenky vévodkyně z Cambridge, píše server BBC. Fanoušci si však nepochybně všimli, že malý princ George na sobě nikdy nemá tričko se Spidermanem a Kate nebyla nikdy vidět v teplákách.

Existují totiž pravidla oblékání na veřejnosti, jimiž se členové královské rodiny musí řídit. Patří k nim i rukavice, vojenské uniformy nebo sukně místo džínsů. Ženy musí například při oficiálních příležitostech vždycky nosit klobouk, potvrdila serveru Diana Matherová z firmy English Manner, která vyučuje společenské způsoby.

Rukavičky brání nákaze

Matherová připomíná, že až do padesátých let nosily klobouky na veřejnosti všechny dámy, protože se považovalo za nevhodné odhalovat vlasy. Pak se to změnilo a dnes jsou klobouky určeny jen pro slavnostní příležitosti. Jeden z těch královniných se před měsícem dokonce stal tématem na sociálních sítích. Když zahajovala zasedání parlamentu, měla na hlavě modrý klobouk s květinovým vzorem, který mnoha Britům připomněl vlajku Evropské unie.

Jak už bylo řečeno, syn prince Williama a Kate, tříletý George, nemůže nosit tričko se svým oblíbeným filmovým hrdinou, ale také na sobě nikdy nemívá dlouhé kalhoty. V souladu s tradicí z 16. století nosí šortky a košili. Chlapci si smějí obléknout oblek nebo jiné dospělé oblečení až v osmi letech.

Žádná pravá dáma se zase nenechá vidět na veřejnosti bez rukavic. Ty jsou sice považovány za módní zboží, ale mají i praktický účel – zabraňují přenášení bacilů. Královna si každoročně potřese rukou se stovkami lidí a rukavice ji chrání před případnou nákazou.

Vévoda a vévodkyně z Cambridge si v soukromí zřejmě oblékají ledacos, ale na veřejnosti musí dodržovat pravidla etikety. Pro dámu jsou přijatelné vycházkové šaty se sakem nebo pletenou vestou a muži musí mít sako, dlouhé kalhoty a košili s límečkem. Princ William a Kate pravidla dodržují, ale při neoficiálních příležitostech si někdy dovolí i nějakou novotu jako džínsy. Podle Diany Matherové jsou sice obecně nevhodné, protože nejsou slavnostní, ale jsou přijatelné, třeba když vévodkyně venčí psy.

Čelenka znamená ne

Logo

Fanoušci královské rodiny si také jistě všimli, že šatník královny hýří všemi barvami. Alžběta II. údajně jednou prohlásila: „Když budu chodit v béžové, nikdo nebude vědět, kdo jsem.“ A tak nosí odvážné a jásavé barvy, aby ji bylo v zástupech lidí vidět – a má pestré barvy velmi ráda.

Princové William a Harry sloužili v armádě a byli často fotografováni ve vojenské uniformě. Mužští členové královské rodiny je nosí často, když reprezentují svůj pluk. Princ William sloužil u letectva a má také hodnost plukovníka Irské gardy, jejíž uniforma je nápadně červená. Právě tu si oblékl v roce 2011 na svatbu s Kate.

Vévodkyně z Cambridge před svatbou nesměla na veřejnosti nosit čelenku, protože ta je vyhrazena pouze pro vdané ženy a členky královské rodiny. Nosí se tradičně při slavnostních příležitostech, zejména k večerním šatům.

Podle Diany Matherové platí pravidlo, že po šesté hodině večerní si dáma na událost v interiéru nikdy nebere klobouk. Převlékne se do večerní róby a ozdobí se čelenkou a rodinnými šperky. Ty naopak nikdy nenosí přes den. Šperky a čelenka signalizují mužům, že žena je vdaná, a tudíž nedostupná, a oni se jí nemají dvořit, uzavírá BBC.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.