Jaká byla nejčtenější Interview Plus celého roku 2019?

20. prosinec 2019

Rok se pomalu s rokem sešel, je tak čas na malé bilancování. Připomeňte si ty nejčtenější rozhovory z našeho webu; s Jiřím Černým o Karlu Gottovi, s Martinem Bursíkem o snižování emisí, se sociologem Jiřím Přibáněm o geopolitických konfliktech, s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou o občanské společnosti nebo s historikem Igorem Lukešem o první demonstraci na Letné.    

1. Jiří Černý: Gott byl jeden z největších antikomunistů, s jakými jsem se kdy setkal

Po smrti hudební legendy Karla Gotta jsme se hudebního publicisty Jiřího Černého ptali nejen na to, jaký to byl člověk, ale i zpěvák? „Karel byl jeden z největších antikomunistů, s jakými jsem se kdy setkal,“ řekl a spustil lavinu nejrůznějších spekulací, jestli si zpěvák někdy „zadal“ s totalitním režimem, nebo ne.   

Karel Gott

2. Auta se spalovacími motory budou muset z Prahy zmizet, varuje nový šéf komise proti emisím Martin Bursík 

Praha má před sebou velký úkol: 45% snížení emisí CO₂ do roku 2030. Zcela bezuhlíková má být metropole o 20 let později. Motivací je prý celá řada a Bursík by se rád vydal cestou Londýna, „který má už řadu let mýtné a už máme analýzy jeho efektu. Přesouvají dopravu lidí z osobních aut na dopravu sdílenou, variantou jsou i zvýhodněné vozy taxi.

Martin Bursík (Liberálně ekologická strana, LES)

3. Sociolog Přibáň: Jsme na prahu geopolitických konfliktů, čekají nás změny. Zbavme se představy, že se najde politik s řešením

Pod tímto titulkem najdete polemiku sociologa a profesora právní filozofie Jiřího Přibáně z univerzity Cardiff School of Law and Politics ve Walesu. Řekl nám, že svět a fungování společností, tak jak je dosud známe, končí. Je tady krize politiky, ústavních činitelů, hodnot, podkopávání důvěry v zavedené instituce. Jak se bránit démonům a temných silám v člověku (a lidstvu)?

4. Demonstrace a občanská společnost přece k demokracii patří. Proto jsme zvonili těmi klíči, říká Kubera

Co předseda Senátu Parlamentu ČR očekával od demonstrace na pražské Letné? Proč by se pravice měla sjednotit a dál neštěpit? A proč Jaroslav Kubera (ODS) gratuloval novému občanskému hnutí Trikolóra? 

Jaroslav Kubera

5. Frustrované jsem na Letné nepotkal. Byla to radostná oslava demokracie, míní historik Lukeš

Historik Bostonské univerzity Igor Lukeš žije už od 70. let ve Spojených státech. Tvrdí, že srovnávat velkou demonstraci na Letné s rokem 1989 nejde. „Dějiny se neopakují, ale jistá podobnost tady je,“ řekl v Interview Plus 24. června.

Možná, že vám toho uteklo mnohem víc. Stačí kliknout a poslouchat v našem archivu. Moderátoři pořadu jsou Jan Bumba a Michael Rozsypal.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.