Jak nenaletět novodobým internetovým šmejdům?

13. březen 2021

Prodej online nezadržitelně roste a pandemie mu velmi pomáhá. Loni vzrostl obrat prodeje přes internet  o čtvrtinu, a to ve srovnání s rokem 2019. Dá se předpokládat, že letos to bude podobné, spíš ještě víc. O to víc si ale spotřebitelé musejí dávat pozor na to, co a kde kupují.

Všeobecné obavy o zdraví navíc vybičované krizí, nahrávají často pochybným firmám a podnikům s potravinovými doplňky nebo s přípravky podporující zdraví zanedbatelné nebo nulové hodnoty a účinku. Třeba ty, které avizují, jak náš svět ohrožují paraziti.

Čtěte také

Mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich doporučuje řídit se zdravým rozumem, nepodléhat dramatickým informacím, i když jsou třeba na stránkách jinak důvěryhodného a slušného obchodu. Rizikové e-shopy pak najdete na stránkách inspekce.

Člověk by řekl, že jestli naše zdraví něco ohrožuje, jsou to spíš alergie, nebo nadváha a obezita, kterými trpí stále vyšší procento hlavně mladých lidí. Jenže dejte do internetového vyhledávače otázku „jak na parazity“ a všechno je jinak.

Berou vám paraziti energii i mládí?

Dozvíte se, že „parazité vám berou zdraví, energii a mládí“ a musíme se co nejrychleji „detoxikovat“. Nabídka firem nabízejících online nejrůznější přípravky v různých baleních za stovky a tisíce korun je velká.

Čtěte také

Jeden podnik, který má jak internetový prodej, tak kamenný obchod a působí tedy důvěryhodně, uvádí na svých webových stránkách o boji proti parazitům až drastické informace, a to včetně návrhů, jak se jich zbavit.

Nejen vši ale parazité všeho druhu, provázely lidstvo odedávna. Válečné konflikty a všeobecná bída přispívaly k jejich šíření víc než období míru a prosperity. Jenže ve druhé polovině 20. století došlo svým způsobem k revoluci. Přinejmenším v bohatších zemích žijeme ve zcela nové epoše: ještě nikdy předtím nebylo v naší společnosti tak málo parazitů, vysvětluje předseda České parazitologické společnosti Libor Mikeš.

Celý pořad Zaostřeno najdete v audiozáznamu. Ptal se Vít Pohanka.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související