Jak to chodí uvnitř židovské školy? V Česku funguje od školky po gymnázium jenom jedna

2. duben 2022

Součástí českého školství jsou církevní školy, do kterých spadá i židovská výuka ve specifických školách. Taková je ale v Česku jen jedna. Její založení iniciovala Židovská obec a zakládá si na na vztahu učitelů se žáky a rodiči, jak potvrzují i bývalí absolventi, kteří jsou i několik let po maturitě se školou v kontaktu. Škola je otevřená i dětem nežidovského původu, pokud respektují náboženské, kulturní a etické tradice a hodnoty.

V roce 1886 bylo v Čechách 113 židovských normálních škol, dnes je jen jedna, Lauderova. Stojí v Praze a založila ji Židovská obec za podpory zakladatele Nadace Ronalda S. Laudera, úspěšného podnikatele v oblasti médií, ale také významného mecenáše umění.

Čtěte také

Ačkoliv židovské vzdělávání fungovalo v Praze od roku 1994, Lauderova základní škola byla ustavena v roce 1997 a o dva roky vzniklo také gymnázium. Od roku 2009 se otevřely dvě třídy Lauderovy školky Gan Jehuda.

Lauderovy školy se nacházejí v jedné budově v Belgické ulici v Praze. Učí se tam podle vzdělávacího programu Le Chajim, který vychází z rámce ministerstva školství. Součástí života ve škole jsou i různé workshopy a tradiční židovské svátky. 

Využívá se také E-škola, výukový program, který mimopražským dětem umožňuje studium judaismu a hebrejštiny.

V Česku je na 150 církevních škol, z toho zhruba dvě třetiny jsou katolické.

Více uslyšíte v Tématu Plus, které připravila Lenka Kopecká.

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio