Izrael zachvátila nová vlna terorismu

26. květen 2003

Když před týdnem otřásla Izraelem nečekaná série atentátů, kdy během 48 hodin při pěti palestinských sebevražedných útocích zahynulo 12 izraelských civilistů, Česká televize tomu věnovala pouhé dvě věty. Ale i to až po dvaceti minutách zpravodajství o zajímavostech, jako je prodej testu na přítomnost drog v moči v Belgii.

Izraele se však zmocnilo zoufalství. Žil v domnění, že útoky s úspěchem odvrací. Pouhé tři dny předtím ministr obrany Šaul Mofaz v tomto smyslu informoval kabinet.

Palestinská intifáda vypukla před dvěma a půl lety z dodnes pro Izraelce nepochopitelných důvodů poté, co palestinský předák Jásir Arafat v americkém Camp Davidu odmítl dosud nejkompromisnější mírové návrhy tehdejšího izraelského premiéra Ehuda Baraka. Od té doby zahynulo na 800 izraelských civilistů a asi dva tisíce Palestinců.

Přestože se většině útoků daří předcházet, povede se jich i tak Palestincům dost, aby Izraelci propadli skepsi, pesimismu a zoufalství. Lidé se bojí chodit do restaurací a kaváren, veřejnou autobusovou dopravou už cestují jen studenti a vojáci a občané se naučili bedlivě zkoumat své okolí, aby včas odhalili potenciálního atentátníka.

Nejde však pouze o ojedinělé sebevrahy. V Saúdské Arábii byli 19. května zatčeni tři muži s marockými pasy a dokumenty, svědčícími o chystaném útoku pomocí uneseného letadla na blíže neupřesněné izraelské město. Koncem minulého týdne zadržely izraelské pobřežní hlídky egyptskou loď s expertem na výbušniny vyslaným libanonským Hizballáhem a s podrobnými návody k sebevražedným atentátům, včetně instruktážního videa a postupu k výrobě nového typu výbušniny pro palestinské teroristické organizace.

V lednu bylo v zakázaném pobřežním pásmu zastaveno plavidlo plné výbušnin směřující ke břehu. V loňském roce byla zadržena loď Karine-A, která pašovala 50 tun íránských zbraní pro palestinskou samosprávu. Ve stejném měsíci byla v přístavu Ašdod odhalena takzvaná humanitární zásilka hraček pro strádající palestinské děti, ve které se pod zmíněnými hračkami skrývaly stovky kilogramů zbraní, střeliva, teleskopických zaměřovačů a přístrojů pro noční vidění. A to je jen několik vybraných příkladů z mnoha.

Přestože Palestincům po svržení režimu Saddáma Husajna vyschl hlavní zdroj příjmů, z něhož proudily tučné odměny rodinám sebevrahů, stále jim pomáhá Írán, libanonský Hizballáh a Sýrie, a v poslední době i další cizinci. Jeden z posledních sebevražedných atentátů spáchali muslimové s britským pasem. Palestinci tedy mají nejen vlastní odhodlání zemřít mučednickou smrtí, ale také cizí peníze, zbraně, technologii a odborníky - a v neposlední řadě sympatie řady zemí v čele s Evropskou unií.

Minulý týden vláda premiéra Ariela Šarona vůbec poprvé oznámila, že už vyčerpala všechny možnosti boje proti terorismu - jiným slovy, že neví jak dál. Vyzkoušela strategii zdrženlivosti stejně jako vojenské operace na Západním břehu a v pásmu Gazy, cílené likvidace teroristických předáků, odvetné demolice domů sebevrahů a organizátorů útoků, ale také továren a dílen na výrobu výbušnin a raket Kássam - a to vše za cenu širokého mezinárodního nepochopení a nesouhlasu. Izraelská média dnes konstatují, že vymýtit palestinský terorismus se nepodařilo. Po posledních útocích z minulého týdne kabinet vyhlásil stav nejvyšší pohotovosti bez odvolání a patrně navždy.

Místní pozorovatelé si všímají, že nové násilnosti propukají s železnou pravidelností pokaždé, kdy se objeví náznak obnovení mírového jednání. V případě uzavření mírové dohody a vyhlášení samostatné Palestiny by totiž existence teroristických organizací ztratila opodstatnění. Nová palestinská vláda premiéra Mahmúda Abbáse tvrdí, že chce násilnosti zastavit. Nedávno však její ministr pro bezpečnost Muhammad Dahlan připustil, že bez jednání a dohody s organizátory teroristických činů může kabinet dělat jen pramálo.

Teroristické organizace řídí a k zastavení násilí je může přimět pouze Arafat. Důkazy o jeho vlivu a vedení v podobě jím podepsaných dokumentů a rozkazů našli izraelští vojáci při rozsáhlé loňské protiteroristické operaci Obranný štít. Většina států už pochopila, že Arafata je třeba zbavit moci, ale dokud to nepochopí všechny, tedy i Evropská unie, bude terorismus vzkvétat dál. "Dokud bude žít Arafat, budou Židé umírat," shrnul to izraelský ministr Ehud Olmert.

Izraelský deník Ha-arec připomíná, že podle průzkumů veřejného mínění v dubnu sebevražedné útoky stále podporovalo 60 procent Palestinců. To je však pozitivní trend, upozorňuje Ha-arec - ještě v prosinci 2001 preferovalo atentáty 74 procent Palestinců a loni v červnu 68 procent. Půjde-li to touto rychlostí dál, bude možná většina Palestinců proti útokům v roce 2007, konstatuje zatrpkle list.

Na závěr ocitujme víkendové prohlášení jednoho z mluvčích Hamasu, Mahmúda Zahara, v rozhovoru pro stanici BBC: "Řeknu vám otevřeně, že islám na svém území žádný cizí stát nepřijme. V této oblasti je islám velmocí a dříve či později zde prosadíme svůj vliv, morální zásady i moc." Jinými slovy - podle Hamasu není pro Izrael na Blízkém východě místo.

Teď už jen zbývá vymyslet, jak s tímto přístupem bojovat. Izraelská vláda učinila první významný krok v neděli - schválila přijetí americko-evropského mírového návrhu zvaného "cestovní mapa", a vůbec poprvé tak oficiálně uznala právo Palestinců na samostatný stát. Teď je podle izraelského kabinetu řada na druhé straně.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.