Ivan Hoffman: Příroda na papíře

5. červen 2019

Nápad chránit přírodu před člověkem předpokládá existenci lidí, kteří se přírodě snaží ublížit.

Ve skutečnosti tu ale jsou, byli a budou jen lidé, kteří přírodu používají, neboť ani nemohou jinak a spor se vede o návod k použití. Byl-li v minulosti člověk k přírodě šetrnější, než je dnes, pak spíše kvůli neschopnosti efektivněji přírodu použít, než že by se uvědoměle držel zpátky. K ideálnímu soužití člověka s přírodou se nedá vrátit, protože člověk se vždy snažil v přírodě pouze ideálně zařídit.

Ivan Hoffman: Úklid fotoarchivu

Fotograf Pavel Štecha

Z kraje roku 2001 jsem zvedl telefon, do kterého se mi představil fotograf Pavel Štecha. Požádal mne, abych doprovodil texty knihu jeho fotografií.

Když ještě vodní dílo Gabčíkovo bylo staveništěm, prošel jsem se vyasfaltovaným korytem, kterým dnes vysoko nad zemí teče Dunaj. Přišlo mi, že si člověk v přírodě dovolil příliš a sevřený žaludek mi říkal, že tohle nedopadne dobře.

O přehradu se vedl mezinárodní spor s Maďarskem, kde nově vládli lidé, kteří by nejraději vrátili přírodu do původního stavu, zatímco na Slovensku si podrželi vliv inženýři, toužící vidět své celoživotní dílo fungovat.

V září 1991 jsem byl u bezprecedentního okamžiku, kdy v maďarském parlamentu promluvil první cizinec: Josef Vavroušek, československý ministr životního prostředí. Maďaři naslouchali nepříteli proto, že to byl přítel. Ekolog vysvětloval ekologům, že není možné se s inženýry nebavit.

Neřekl jsem to

Vavroušek mi slíbil rozhovor pro Lidovky. Kvůli časové tísni mě vzal v Budapešti do auta a mluvili jsme cestou. Kousek za městem mu řidič zastavil, aby se pan ministr mohl zbavit nenáviděného obleku a vzít na sebe pohodlné texasky. Neřekl jsem to na něj samozřejmě.

Ivan Hoffman: Cigareta na útěku

Kouření (ilustrační foto)

Bylo to až na gymnáziu, kdy už všichni dávno kouřili. Byl jsem zrovna na odchodu z domu kvůli něčemu zcela zásadnímu, na co si už nejspíše nikdy nevzpomenu.

Vavroušek tři roky poté zahynul pod lavinou v Tatrách a náhrada za něj není dodnes. Z ochrany přírody se stal ekologický byznys a ochránci přírody se u veřejnosti dopracovali pověsti ekoteroristů, kteří patří do rezervace bez civilizačních vymožeností.

Místo milovníků přírody se ekologické agendy postupně ujali lidé, kteří pohrdají Člověkem. Pamatuji mladé dobrovolníky, kteří čištěním a rekonstrukcí zanesených kanálů zachránili lužní les. Z lásky k přírodě.

Vystřídali je právníci, kteří sabotují aktivity developerů v naději, že přírodu lze zachránit legislativně, na papíře. Nevěřím, že tudy vede cesta. Developeři už zjistili, že shovívavost bojovníků za přírodu lze docílit sponzorským darem. A ekologičtí aktivisté už většinou vědí, o kolik si říct, aby se developerovi ještě vyplatilo zaplatit výpalné.

Ivan Hoffman

Vlastně nevím, zda Vavrouškova řeč v maďarském parlamentu něco vyřešila. Z maďarských poslanců jsem měl ale lepší dojem, než z budovy, ve které zasedali. Nemohl jsem si nevšimnout, že uprostřed skvělé secese stojí v Budapešti cosi, co si trapně hraje na gotiku. Ale neřekl jsem jim to samozřejmě.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio