Ivan Hoffman: Skladové karty

31. červenec 2019

Držel jsem v ruce roztržený klínový řemen a řekl jsem si, že než obtěžovat pana Omelku, kterému vozím na opravu porouchané stroje, pokusím se tentokrát opravit sekačku sám.

V prodejně ložisek, gufer a řemenů jsme s prodavačem filosofovali nad opotřebovanou gumou: „Nerad vyhazuji věci, které ještě slouží,“ řekl jsem. „S člověkem je to stejné, nemá zemřít zdravý!“ přidal se prodavač, změřil, co jsem přinesl a půjčil mi tři řemeny s tím, že jeden bude správný.

Ivan Hoffman: Restaurované stopy

Restaurátoři barokní malbu jemně čistí, zacelují drobné prasklinky a fixují.

Výtvarníci se dělí (kromě jiného) na ty, kteří umělecká díla vytvářejí a ty, kteří je zachraňují.

Jak si znamenal pohyb na skladové karty, přišly mi povědomé: „Měl jsem stejné karty před čtyřiceti lety jako zásobovač ve skladu náhradních dílů v Technických službách v Bratislavě!“ „Tak to znáte,“ usmál se na mne. Jako na kolegu.

Zásobovačem jsem se po vojně stal kvůli podnikovému bytu. V kanceláři, kde mí kolegové pouštěli z rozhlasu po drátě nesnesitelnou dechovku, jsem to vydržel dva roky a tři měsíce.

Shánět po republice šrouby, ložiska, železo a součástky na stavební stroje mi přišlo jako naprostá marnost. Místo toho, abych se těšil z úspěšného zisku úzkoprofilových materiálů, trpěl jsem, že svou iniciativou pouze kompenzuji mizerné státní plánování.

Ten, který odvrátil kalamitu

Naučil jsem se, že když něčeho chci 100 kusů, musím objednat 300, protože referent odbytu bude objednávky krátit, aby se dostalo na všechny.

Ivan Hoffman: Věčný úpadek světa

Střepy prý přinášejí štěstí (ilustrační foto)

Mám pocit, že o úpadku společnosti, mravů a světa vůbec slýchám celý život. Mělo by z toho plynout, že v minulosti bylo dobře anebo lépe, jenomže žádný moment z minula, kdy by byla řeč o tom, že se společnost umravňuje a svět že lepší, si nevybavuji.

A věděl jsem, že mám šanci získat náhradní díly na motory, když ze spřátelené zahradní firmy získám pytel rašeliny pro paní, která nepečuje pouze o výdej materiálu v brněnském Zetoru, ale také o svou zahrádku. A když nešlo koupit autobaterie na nákladní Tatry, sehnal jsem pro dílnu, která baterie uměla složit, plný náklaďák olověných článků z druhého konce republiky.

Jak jsem viděl ty skladové karty, vzpomněl jsem si nevím proč na šrouby, kterými se na nákladní auta připevňovaly sněžné pluhy. Když se po nich před začátkem zimní sezony pídili řidiči, zjistilo se, že ve skladě chybí. Dovezl jsem ty šrouby z výroby v noci, když začínalo sněžit a když jsem ráno jel tramvají do práce, za oknem mne míjely náklaďáky, které odhrnovaly sníh.

Ivan Hoffman

Nechlubil jsem se spolucestujícím, že jsem tím člověkem, který odvrátil kalamitu. Ani v práci tenkrát nikoho nenapadlo mne pochválit a tak jsem nemohl skromně říct, že jsem byl jenom ve správnou chvíli na pravém místě, že jsem pouze dělal svou práci, a že nebýt týmové spolupráce, dovezl bych šrouby zbytečně…

Jen skladník, který připsal materiál na skladovou kartu, by dosvědčil, že co říkám, to se skutečně stalo. Ta karta je důkaz!

Jeden z těch klínových řemenů byl správný, zbylé dva jsem vrátil kolegovi.

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.