Ivan Hoffman: Nesnědená kočičí večeře

5. leden 2022

Jak přemýšlejí zvířata, nevím, a ani nevím, zda to někdo ví. Přesto se někdy neubráním myslet za ně. Náš kočičí tým, tedy matka Elvíra a její tři dcery, jsou ve výtečné kondici, což nemůže být díky hrsti granulí, které jim symbolicky nasypeme ráno a večer. Vypasené jsou proto, že je matka naučila lovit. 

Poté, co Elvíra na jedné ze svých výprav do okolí přišla o nohu a pohybuje se na třech, viděli jsme několikrát, že jedna z dcer, říkáme jí Mourka, přinesla v zubech myš, pohodila ji před matku a ta si na ní pochutnala.

Čtěte také

Máme pro to několik hypotéz: Mourka je hodná dcera, a stará se o handicapovanou matku, které se na třech nohách špatně loví. Anebo se Mourka chodí matce pochlubit: „Podívej se, jak jsem šikovná!“ Anebo tu myš upustí se slovy: „Holky, to už je dnes čtvrtá, už mi lezou krkem, dejte si, příště třeba pro změnu vy nakrmíte mne.“

Když je přes rok co lovit, přicházejí kočky na granule jako do holubníku. Jednou chybí Hnědka, jindy Širokokrká, Mourku někdy nevidíme i dva tři dny.

Jak na Nový rok

Teď v zimě ale mají docházku téměř stoprocentní, a když vybílí své misky, nikdy neopomenou podívat se, zda nemají něco lepšího k snědku slepice. Našlapovat kolem jejich hrnce ovšem musí opatrně, neboť mezi slepicemi je jedna predátorka, co jde malým tygřicím po krku.

Čtěte také

O silvestrovském večeru, když už se sporadicky ozývaly dělobuchy, nebylo po kočkách vidu ani slechu. Možná mají někde úkryt, ve kterém přečkají nebezpečí.

Lidské rachocení jim v každém případě vzalo chuť na silvestrovskou tabuli s rybí hlavou. Na nový rok ráno byl noční incident zapomenut. Kočičí tým nám přišel ke dveřím naproti.

Ivan Hoffman

„My jsme to nebyli, jenom jsme přihlíželi!“ říkám kočkám popravdě. „To neřešte,“ ony na to, „nebylo to poprvé ani naposledy. Nevíme sice, jak přemýšlejí lidé, ale máme pro ty vaše ohňostroje několik hypotéz. Hlavně, že pro nás máte něco dobrého, neboť jak se říká: Jak na Nový rok, tak po celý rok!

Autor je komentátor Deníku

autor: Ivan Hoffman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.