Ivan Binar: Aftofka

27. únor 2020

Léta padesátá, dům se zahradou na předměstí, čtyři partaje a kupa děcek na dvorku a v zahradě pod hruškou a ořechem. O plody se podělili rovným dílem – čtyři stejné hromádky.

Čtěte také

Kluci po sobě pálí z dřevěných samopalů, naši mají pépéešky, Němci šmajzery. Holčičky skáčou přes švihadlo nebo visí zaháknuté v podkolení hlavou dolů z klepadel na koberce. Některé ošetřují raněné bojovníky.

Jiřka Křikavová chodí do čtvrté třídy a místo aktovka říká aftofka. Ve čtvrté třídě! Není to podivné?

- Aktovka, Jiřko, aktovka je správně, poučoval jsem ji, o rok starší páťák.

- Aftofka, aftovka, aftofka, trvala na svém.

Čtěte také

Odložil jsem samopal a dal si práci najít v tatínkově knihovně knížku se slovem aktovka zřetelně vytištěným. Podtrhl jsem aktovku červeně a přistrčil knížku Jiřce pod nos. Ve čtvrté třídě uměla už číst, jako když bičem mrská.

- A aftofka! Řekla odhodlaně a odskákala přes švihadlo ke klepadlu na koberce, pověsit se hlavou dolů. Tenkrát jsem se domníval, že je důležité za pravdu se bít jako mistr Jan, za pravdu i život položit. Zkoušel jsem to znovu a znovu, marně. O pomoc jsem požádal jejího bratra Zdeňka, už byl na měšťance.

- Kašli na to, je to marné, s ní nepohneš, ona už je taková.

Paličaté děcko

Čtěte také

Pak se Křikavovi odstěhovali i s aftofkou. Jiřinu jsem potkal až po mnoha a mnoha letech; měla na sobě slavnostní šaty, v ruce kytku rudých růží a pod paží čerstvý diplom učitelky. Napadlo mě zeptat se jí, jak je to s tou aktovkou, ale raději jsem se nezeptal. Co kdyby trvala na svém.

Všichni dobře víme, jak se píše a vyslovuje slovo aktovka a že trvat na aftofce může jenom paličaté děcko, které ostatně dobře ví, jak je to doopravdy. Domnívá se, že kdyby přiznalo, že nemá pravdu, zbořil by se svět.

Všichni dobře víme, že Ferdinand Peroutka byl přední prvorepublikový novinář, jeho Budování státu by mělo být v knihovně každého pořádného žurnalisty. Patřil ke kritikům nacismu a komunismu.

Ivan Binar, spisovatel a překladatel

Kritizoval Hitlera a období války strávil v nacistických vězeních a koncentračních táborech, z Buchenwaldu ho v roce 1945 osvobodili Američané. Všichni dobře víme, že ve svém časopise Přítomnost nepublikoval článek Hitler je gentleman. A přesto tu kdosi už několik let zarytě tvrdí: Aftofka, aftofka, aftofka!

Autor je spisovatel

autor: Ivan Binar
Spustit audio