Iva Pekárková: Žirafí stezkou

29. srpen 2023

V našem sousedství zničehonic vyrostly žirafy. Je jich třicet, všechny mají stejnou figuru, ale každou dekoroval jiný umělec. Jsou velké, barevné a každý si jich všimne. Jsou tak populární, že není snadné si některou z nich vyfotit a nevycvaknout přitom něčí nadšené dítě.

Croydon na jihu Londýna, kde žirafy už týden bydlí, měl dlouho pověst šeredné a nebezpečné čtvrti, ale v posledních patnácti letech se to změnilo. Postupně a pomalu. Croydon coby krásná a vytoužená městská část existoval léta letoucí jen v ústech politiků a na budovatelských plakátech rozvěšených na poloshnilých plotech prázdných parcel.

Čtěte také

I mně připadal nehezký, šedý, uprášený a betonový, jako by se ho od konce druhé světové války nepovedlo znovu vybudovat z trosek. Německé bombardéry mu daly pořádně zabrat – poblíž se nachází letiště Biggin Hill, které v boji o Británii sloužilo jako významná letecká základna.

Croydon byl rok od roku hezčí, dostavenější a lidštější, ale já si toho ne a ne všimnout. Až žirafy to změnily. Přiměly mě znovu se rozhlédnout kolem sebe. Konečně uznávám, že se dílo povedlo.

V ulicích Croydonu teď potkáváte desítky návštěvníků, kteří se s mapkou v ruce nebo appkou v mobilu vydali žirafí stezkou. Samotné tvůrce téhle stezky by nenapadlo, jakou radost lidem udělá.

Buď taky žirafa

Čtěte také

Tvůrci jsou lidé z charitativní organizace Crisis, která na řadě míst po celé Anglii pomáhá bezdomovcům. Nejen s ubytováním, i se vzděláváním, odvykáním od drog a hledáním svého místa v životě. Pomáhá samozřejmě všem, ale nejvíc ji potřebují lidé, kteří v Británii žijí ilegálně, a tím pádem nemají, jak se tady říká, přístup k veřejným fondům.

Žirafy budou Croydon zdobit dobré dva měsíce a koncem října se prodají v dražbě. Crisis doufá, že za spoustu peněz. Ty se budou obzvlášť hodit, až přijde chladnější sezóna a vytrvalé podzimní deště. V té době počet klientů závratně rychle roste.

Iva Pekárková

Říkají ale, že už teď se jim na účtu začíná objevovat nečekaně moc peněz z darů jednotlivců i organizací. Prý to byl dobrý nápad, vybrat si za maskota zrovna žirafu. Žirafy mají dlouhý krk, a tak si k nim mohli napsat heslo STAND TALL, což se do češtiny dá přeložit jako „Neohýbej hřbet“, „Stůj si za svým“, případně „Nemáš se za co stydět“. Vypadá to, že díky žirafám vezmou mnozí Britové na milost i bezdomovce.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio