Iva Pekárková: Uprchlice na kramflekách

29. březen 2022

Je to tak. Lidé z chudších a méně demokratických zemí se oblékají lépe a víc na sebe dbají než jejich protějšky ze zemí bohatých a demokratičtějších. Zejména ženy. Už dávno jsem zjistila, že když si vezmu na sebe špatně padnoucí, zmačkanou halenku a džíny ze sekáče, lidé mají tendenci mě vizuálně řadit mezi Američanky.

Čtěte také

V západoevropských velkoměstech jako Berlín si dámy ve středním věku zásadně nebarví šediny. Když se v Berlíně objeví děvče nad padesát s nabarvenými vlasy, nejspíš pochází z maloměsta anebo z vesnice.

Na newyorském Manhattanu už mnoho desítek let frčí takzvaný „plain Jane look“. Pravé Manhattaňanky nesmějí mít načesané „velké vlasy“, gelové nehty nebo nápadný make-up. Taková úprava zevnějšku se považuje za nevkusnou a značí, že patříte k „lidem mostů a tunelů“, kteří nebydlí na ostrově, ale v jedné z chudších newyorských čtvrtí, případně – ó hrůzo – v New Jersey.

Čtěte také

Nevím o tom, že by se zrovna v Čechách po ženách žádalo, aby se producírovaly po světě v teplákách, podprsence zaříznuté do sádla pod sepraným nátělníkem a růžových kroksech, chtějí-li být „in“, ale, jak se zdá, řada z nás se tak obléká docela ráda.

A pak se divíme, když na ulicích uvidíme uprchlice z Ukrajiny, jak na podpatkách nejmíň dvanácticentimetrových elegantně proplouvají po rozdrolených betonových chodnících v okrajových částech Prahy.

Prostě se sem nehodí. Tak jako se nehodí pečlivě upravená dívka z New Jersey do manhattanských klubů.

Přišla jsem o všechno, budu aspoň chodit upravená

Prosím, nechovejme se k nim odmítavě, tak jako se k „lidem mostů a tunelů“ chová každý své cti dbalý Manhattaňan. Tohle nejsou děvčata z provincií, která se přišla pobavit do hlavního města. Tohle jsou uprchlice před válkou. Mnohé z nich v posledním měsíci už stihly zažít trauma, které jejich život změní navždycky. Jiné žijí v zoufalém strachu o život svých blízkých. Většina z nich přišla o všechno, jen lidská důstojnost jim zůstala.

Čtěte také

A tak se nedivme, když válečné uprchlice svou důstojnost vyjadřují tak, jak jsou zvyklé: hezky se upraví a oblečou. A, tak jako většina lidí, se hezky upravené a oblečené cítí o něco líp.

Jasně, někteří Češi vnímají střevíčky na kramflekách a vypasovanou krátkou sukni s rozparkem jako oděv až příliš vyzývavý. Mnozí by Ukrajinkám rádi poradili, ať se tak nestrojí, ať se přizpůsobí představám, jaké o uprchlících máme my Češi. Nemusejí být od krve a od bláta, ale mohly by se strojit trochu… skromněji.

Iva Pekárková

A to já jim zase mám chuť říct: Oblékejte se tak, jak vám to dělá dobře. Jasně že vám někteří domorodci budou závidět. Budou zpochybňovat vaše uprchlictví a říkat, že na tom nemůžete být tak špatně, když máte gelové nehty, načesané vlasy a chodíte na šteklích. Ale to se nedá nic dělat. Když se navlečete do tepláků, budou si ti samí lidé stěžovat, že vypadáte hrozně. Je jedno, co děláte a jak se chováte. Jistá část českého národa vás nebude mít ráda.

O to důležitější je oblékat se tak, abyste se cítily co nejlíp.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio