Iva Pekárková: Proč zakázali sbírat houby

27. červenec 2021

Má londýnská známá šla na houby do Eppingského lesa a dostala tučnou pokutu. V proslulém Eppingském lese, kam se chodí rekreovat půl Londýna, je sběr hub zakázaný. Jistě že to má známá věděla – cedule s přeškrtnutým hříbečkem visela na každém pátém stromě –, ale když ono tam těch hub byla taková spousta a nikdo, nikdo je nesbíral. 

To je měla nechat shnít? rozčilovala se. Nebylo jí to ale nic platné. Přišla o 80 liber a navíc ji donutili houby z koše vysypat.

Čtěte také

Ještě začátkem tisíciletí nebylo sbírání hub výslovně zakázané snad v žádném anglickém lese. Nikoho nenapadlo to zakazovat, protože Angličané na houby nechodí. Patří k jednomu z nejvýrazněji mykofobních národů v Evropě, a tak byl mnohý návštěvník z Česka jak v Jiříkově vidění. Takových hub rostlo všem na očích, a přece si je nikdo neodnesl!

Pak ale vstoupilo Česko a řada dalších východněji položených států do Evropské unie – a v anglických lesích se vyrojily stovky a tisíce houbařících cizinců. Prohýbali se pod košíky plnými hříbků a mnohým Angličanům se to nelíbilo. V médiích se začaly objevovat články na téma, že „nám cizinci ničí anglickou přírodu“.

Argument, že sbíráním hub je možné houby vyhubit, neprošel. Možná sběr hub podhoubí skutečně trochu ničí, ale má jen malý vliv oproti klimatickým změnám. Dokonce i proslulá muchomůrka císařská, o které se tradovalo, že ji v devatenáctém století vyhubili nenasytní sběrači, podle posledních zpráv podlehla spíš změnám biotopu. V Česku je nesmírně vzácná, ale zcela vyhubená není – najdeme ji na pár lokalitách na jižní Moravě.

Není potřeba vysbírat všechno

Čtěte také

Ze začátku angličtí bojovníci proti sběračství tvrdili pouze, že „houby mají zůstat v lese“. Pak přišly články o „hordách Východoevropanů“, kteří pročesávají anglické hvozdy, odnesou si z nich každou houbičku a pak se nekale obohacují tím, že houby z veřejného lesa prodávají soukromým restauracím.

V posledních letech přistihli řadu sběračů. Ani jeden z nich nebyl Angličan. Snad největší „úlovek“ představoval chlapík, který si odvážel v dodávce 42 igelitových tašek plných hub. Vyměřili mu pokutu mnoho set liber.

Ze zkušenosti vím, že není nemožné se hbitě sehnout pro pár plodnic a nenápadně si je odnést v plátěné tašce přes rameno. Takhle jsem to udělala v Richmondském parku se šesti klobouky bedly vysoké – v trávě jich rostly stovky a já to prostě nevydržela. Nechytili mě. Tak jako v mnoha jiných věcech se i v kradmém sbírání hub střídmost vyplatí.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.