Iva Pekárková: Omylem oběšen

25. červen 2019

Městečko Tombstone v Arizoně, sotva 50 kilometrů od mexické hranice, má velmi podobnou historii jako spousta jiných úspěšných městeček založených koncem 19. století na jihozápadě Spojených států.

Patřilo mezi boom towns, veleúspěšná města, která se neuvěřitelně rychle rozrůstala, obyčejně díky těžbě přírodního bohatství, v případě Tombstonu stříbra.

Tombstone ve světě nejvíc proslul půlminutovou přestřelkou zvanou „přestřelka na ranči OK Corral“. Ta se ovšem prý neodehrála přímo na ranči, ale na nedaleké prázdné parcele, v roce 1881. Byl to střet mezi muži zákona a nepříliš dobře zorganizovanou skupinou psanců zvaných Kovbojové.

Je známo datum a hodina přestřelky a jména mrtvých. Co přesně za tím bylo, to ale není vyjasněné ani po téměř 140 letech. Když se obyvatel Tombstonu zeptáte, čí to byla vina, řekne vám každý něco jiného.

O to přesněji se ale ví, co se událo, když se krátce nato, v roce 1882, v městečku objevil neznámý chlapík s koněm. Ve zvířeti kdosi poznal odcizený majetek jednoho z rančerů – a soudní řízení bylo rychlé: Vinen krádeží koně, oběsit.

… a stydí se dodnes

Rozsudek byl právě tak hbitě vykonán. Ale než stačili mrtvolu zahrabat do země, vyšlo najevo, že koně neukradl on. Koupil ho od zloděje, aniž by tušil, že je odcizený. A sakra, řekli si měšťané sebekriticky. Chlapíka vzkřísit už nemohli, a tak mu aspoň postavili rozměrný náhrobek. S tímto nápisem:

„Zde leží George Johnson, omylem oběšen 1882. Mysleli sme, že ukrad koně, tak sme ho zhoupli a teď je po něm.“

Nedokonalý rým v epitafu ani nepříliš vznešená angličtina prý nebyly vyjádřením neúcty k mrtvému a neměl to být vtip. Bylo to to nejlepší, co pro něj obyvatelé městečka dovedli udělat.

Vytesat takhle dlouhý nápis, to už něco stojí, je to neobvyklé a každý si ho se zájmem přečte. Rým měl napomoci tomu, aby si jméno oběti justičního omylu všichni na dlouho zapamatovali. I dnes vás leckterý z obyvatel Tombstonu úslužně dovede k náhrobku a se sklopenou hlavou dozná, že to tenkrát fakt podělali.

Iva Pekárková

George Johnson, až do své smrti zcela bezvýznamný člověk, ještě po šesti nebo sedmi generacích připomíná obyvatelům Tombstonu, že příliš rychle vykonaná spravedlnost může být po čertech nespravedlivá. 

Spustit audio