Iva Pekárková: A co rybička? Ta nepotřebuje na vzduch?

3. listopad 2020

Asi tak sedm minut nato, co česká vláda vydala nařízení, že v noci nesmí nikdo vycházet z domu, kromě cesty za prací či venčení psa, jsem se začala smát a už jsem nepřestala.

Všechny české internety, co jich na světě je, byly okamžitě zaplaveny obrázky občanů venčících lva, kozu, veverku, ledního medvěda, slepici v elegantním růžovém postroji, rybičku v akváriu.

Čtěte také

Mé srdce si získala fotka totálně zničeného rotvajlera zhrouceného na kanapi, s popiskou: „Tohle je Šarýk“ – nebo Rek nebo Robin, jmen měl tenhle pes mnoho – „Šarýk je jediný pes v desetipatrovém paneláku. Dnes byl na procházce čtyřiapadesátkrát.“

Na roztomilém videu venčí chlapík batole a mopslíka. Mopslík poslušně běží metr před ním na napjatém vodítku, a teprve když chlapík zvedne psa do vzduchu a zamává jím, zjistíme, že to není mopslík, ale mop, umně upravený do psí podoby.

Vmžiku se vyrojivší reklamy na půjčovny psů – velkých i malých, živých i plyšových – jakýsi internetový vtipálek okamžitě přebil trumfem: „Nepotřebujete psa! Stačí psí výkal v pytlíku a výmluva, že se vám zrovna zaběh!“ Což doplnil reklamou na prodejnu zmíněné nezbytnosti.

Jedině v Česku. Fakt

Nerada říkám věci jako: Tohle se může stát jedině v Česku. Ale mám dojem, že tentokrát je to pravda. Tohle se v takové míře a takovou rychlostí může snad vážně stát jenom v mé vlasti.

Čtěte také

Každopádně jsem srovnatelnou sílu vtipů nezaznamenala ani na amerických webech a Amerika je proslulá průmyslem vyrábějícím humor. A to i přesto, že v poslední době má americká vláda ve zvyku vydávat jen o málo méně nesmyslná a absurdní nařízení než hlavní představitelé České republiky.

Je skvělé, že se smějeme. Smích posiluje imunitu.

Iva Pekárková

A navíc: zatímco představitelé mnoha jiných národů postižených neschopnou vládou zapalují auta v ulicích, bodají kolem sebe noži a podomácku vyrábějí výbušniny, my Češi venčíme akvarijní rybku, vzpíráme na ramenou soudek piva, protože tomu se přece říká „štěně“, plížíme se noční ulicí a na svou obranu hrdě třímáme nikoli kalašnikov, ale psí výkal v pytlíku.

Jsem na svůj národ hrdá.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio