Italská městečka prodávají domy za jediné euro. Brání se tak zániku

30. listopad 2019

Řada malých italských měst prodává opuštěné domy za pouhé jedno euro. Po Ollolai na Sardínii a městečkách Sambuca, Mussomeli a Cammarata na Sicílii teď svá obydlí nabízí za cenu nižší než espresso i sicilská Bivona, píše server americké stanice CNN. Mladí lidé odcházejí z vesnic hledat lepší příležitosti ve velkých městech, jejich rodiště se vylidňují a hrozí, že úplně zaniknou.

Radní pro kulturu v Bivoně Angela Cannizzarová upozorňuje, že tamější obyvatelstvo kleslo za posledních čtyřicet let o celou polovinu a dnes v městečku žije jen 3 800 lidí. Rada teď chce Bivonu obnovit „v celé její kráse ze 16. století“, kdy byla vzkvétajícím vévodstvím.

Čtěte také

Bivona stejně jako ostatní města očekává, že kupec domu za jedno euro investuje do jeho oprav a renovace. Nabízí také daňové úlevy těm, kdo se rozhodnou usadit se zde natrvalo. Cannizzarová zdůrazňuje, že kromě krás venkova se v Bivoně žije velmi levně.

Zatímco sicilská městečka Mussomelli a Cammarata požadují, aby kupec domu za jedno euro složil zálohu ve výši pět tisíc eur, která mu bude vrácena, pokud zahájí opravy do tří let, Bivona žádá jen polovinu a zahájení renovace prodlužuje na čtyři roky.

Pobídky nenabízí jen Bivona. Oblast Molise v jižní Itálii dokonce slibuje až 24 tisíc eur každému, kdo bude ochoten se v kraji trvale usadit a začít podnikat. Další města se zase zavazují, že novému obyvateli vyřídí veškerou administrativu spojenou s koupí domu, a manželským párům nabízejí příspěvek v hotovosti. Zkušenosti prvních kupců levných domů naznačují, že byrokratický proces probíhá hladce a pobídky jsou velmi výhodné.

Dvakrát dobré město

V Bivoně jsou domy v tak špatném stavu, že z nich často zbývají jen holé kamenné zdi, ale jiné vyžadují jen minimum oprav. Prázdných domů jsou desítky a místní zastupitelstvo je chce před prodejem vyvlastnit, aby je později nemohl někdo požadovat.

Čtěte také

Radní Cannizzarová láká nové obyvatele ujištěním, že Bivona je hezké a přátelské městečko s živým starým centrem a historickými památkami. Název Bivona pochází z latinského „Bis-bona“, tedy dvakrát dobrý a dvakrát krásný s odkazem na úrodnost půdy a nedotčenou přírodu – čerstvý horský vzduch, křišťálové řeky, husté lesy plné léčivých bylin, sady olivovníků a pomerančovníků a žádný smog a hluk, zkrátka ideální ozdravovna.

Bivona vznikla ve středověku na místě bývalé arabské osady. Saracénské dědictví zde dodnes přežívá v architektuře, dialektu, kuchyni i názvech ulic. Mezi domy nabízenými za jedno euro jsou i někdejší statky z 18. století nebo domy pastýřů s dřevěnými dveřmi, silnými kamennými zdmi a často i terasami s nádherným výhledem.

Městečko má i „bláznivou kašnu“, která podle místních lidí předpovídá počasí. Když hodně prší a kašna přeteče, znamená to, že nebude suchý rok. Obyvatelé jsou hluboce věřící a gurmáni. Město proto nabízí zájemcům o levný dům i ochutnávku místních jídel a vín zdarma, láká potenciální kupce CNN.

Spustit audio

Související