Italové a my

18. červenec 2006

Itálie řeší korupční skandál ve fotbale, a protože navlas stejný případ známe z domova, samozřejmě porovnáváme. Tresty v Itálii jsou přísnější. Vítěz posledních dvou ročníků ztrácí tituly. Juventus, Lazio a Fiorentina míří do nižší soutěže, navíc jim budou odečteny body. AC Milán po odpočtu bodů z minulé sezony vypadne z Ligy mistrů. Hříšníci se ještě budou odvolávat, ale předpokládá se, že neuspějí.

Potrestané kluby čeká vedle ztráty prestiže také nezájem sponzorů a výprodej hráčů, takže pro ně nebude jednoduché vrátit se do Serie A. Z našeho pohledu probíhá očista italské kopané z gruntu a navíc v nevídaném tempu. Než ovšem začneme Italům jejich smysl pro regulérnost soutěže závidět, povšimněme si některých "ale". Především má hodně Italů pocit, že se to s přísností přehání a neměli by námitky proti amnestii - odměnou za vítězství národní reprezentace na mistrovství světa. Kromě toho se objevilo podezření, že AC Milán vyvázl s nižším trestem díky konexím jeho majitele - Silvia Berlusconiho. Odvolaný manažer Juventusu, hlavní postava skandálu, pak v reakci na údajně nespravedlivý soud slíbil novinářům, že se vrátí a zveřejní "jistá jména".

Takže spravedlnost, po které není valná poptávka, činí rozdíly mezi rovnými a rovnějšími, a nadto hrozí lavinou, po které nezůstane kámen na kameni. Kdo ví, zda nakonec nebudou Italové závidět nám. České řešení, kdy se aféra zahraje do ztracena a místo právníků se jí ujmou humoristé, má ostatně i některé praktické přednosti. Nehrozí třeba, že by kolabovala železnice, jak tomu bylo včera na trase z Říma do Milána kvůli rozvášněným fanouškům Fiorentiny, kteří se zjevně netěší na druhou ligu.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.