Intimní historie - toalety - druhá část

22. březen 2008

Pokud bylo pro umělce, kronikáře i úředníky v minulosti něco z intimní sféry opravdu tabu, pak to byla přirozená lidská potřeba vyměšovat. I tady však byly výjimky. Toaletám se nevyhýbaly třeba obhroublé renesanční satiry, pragmatické příkazy římských aedilů, a jak už jsme si s PhDr. Vlastimilem Vondruškou prozradili v minulém díle - dokonce texty bible. A protože jsme seriál přerušili u středověkých prevétů - dnes navážeme opět časem středověku...

Ukázka z knížky Intimní historie "Vývoj uspokojování přirozených lidských potřeb vedl jednak ke stálému technickému zdokonalování příslušných zařízení, jednak ke stále pokrytečtějšímu mlčení o všem, co s danou věcí souviselo. Nic neuráželo jemnocit lidí tak jako neomalená upřímnost. Prvý splachovací záchod v moderních dějinách vymyslel Angličan John Harrington roku 1597. Postavil ho ve svém paláci, a tam zaujal jeho kmotru královnu Alžbětu I. tak, že si ho nechala postavit i ve svém paláci v Richmondu. U toalety byla malá nádobka a z ní stříkala voda do mísy řadou důmyslně ukrytých trysek. Odpad byl sveden potrubím do žumpy. O svém vynálezu napsal sir Harrington útlou knížku, kvůli které však sklidil ve společnosti šlechticů jen posměch. Přesto se v Anglii dodnes říká splachovacímu záchodu slangově "john" (údajně na jeho počest)."

Ukázka z knížky Intimní historie "Jak se lidé očistili po použití záchodku v dávné minulosti, lze samozřejmě jen spekulovat. S největší pravděpodobností užívali různé rostlinné materiály (listy, mech, trávu, seno) anebo jiné dostupné materiály (hadry, hobliny, písek, mušle). Ve starověkém Římě používali patricijové speciální mycí houby (které se lovily na mořském dně). Obvyklé rovněž bývalo, že se poté lidé omyli ve vodě."

I v dnešní době můžete najít speciálně potištěný toaletní papír - i když na něm najdete nejčastěji sudoku, politika už se tolik nenosí.
Zato téma příštího dílu Intimní historie je staré jako lidstvo samo. Tentokrát si PhDr. Vlastimil Vondruška posvítí na rituály - poslechněte premiéru historického magazínu Zrcadlo 28. března.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.