Intimní historie - kondom

2. únor 2008

I když je jisté, že různé typy mužské ochrany existovaly již od starověku, zlomovým se stal rok 1564, kdy italský lékař Gabrielle Fallopio zhotovil pouzdro z lněného plátna napuštěné proti syfilis.

Popsal ho včetně zdůvodnění, proč ho užívat, ve slavném spise De morbe gallico. Význam tohoto díla nebyl ani tak v tom, že navrhuje ochranu, která nebyla ve skutečnosti vůbec nová ( až na použití dezinfekce, ale v tom, že vůbec jako prvý o podobné ochraně píše a veřejně ji obhajuje i proti přísnému zákazu církve. Co se dělo dříve a jak vývoj pokračoval dál? O tom už bude dnešní zastavení PhDr. Vlastimila Vondrušky, autora Intimní historie, a Adriany Krobové.

Ukázka z knížky Intimní historie
"Počátky mužské bariérové metody ochrany při pohlavním styku jsou poměrně starého data. Někteří odborníci uvádějí jako možnost, že tuto metodu znali již starověcí Egypťané, neboť se na freskách ze 14. století př.n.l. objevují muži s barevnými plátěnými pouzdry navlečenými na penis. Podobná pouzdra ovšem sloužila nejspíše jako ozdoba a scény, v nichž jsou Egypťané zobrazeni, nejsou erotické, takže může jít stěží o nejstarší verzi kondomu. ...... Staří Řekové zřejmě mužskou ochranu užívali, jak svědčí jedna z antických bájí. Podle ní měl krétský král Mínós slabost pro ženské pohlaví, až se jeho manželka naštvala a očarovala ho, aby jeho sémě rozežíralo lůna jeho milenek. Král Mínós se však nemínil vzdát rozkoše, a tak si začal na penis navlékat plátěný návlek, aby milenkám neublížil. Plátěné návleky se zřejmě užívaly i ve starověkém Římě a vzácně možná i ve středověku. Byly opatřeny tkanicemi, aby si je muži mohli snáze připevnit."

Ukázka z knížky Intimní historie
V této době se zřejmě objevil název kondom, i když se o jeho původ autoři přou. Patronát si osobuje francouzské městečko Condom( kde je dokonce muzeum kondomů). Pravděpodobnější je však teorie, že název je odvozen od již jmenovaného osobního lékaře anglického krále Karla II, který se jmenoval Conton (některé prameny uvádějí jméno Condom, Contom, Condon či Quondam). Další teorie odvozuje název z latinského slova "condus", což znamená nádržka či nádoba. Pro kondom se však dochovala i jiná dobová označení, která nepostrádají na půvabu- "brnění proti potěšení", "mužské brnění" či "prostředek před mužským brněním". Známý milovník Casanova ho ve svých pamětech označoval jako "anglický jezdecký plášť". a když už jsme u etymologie, slovo prezervativ je odvozeno z latiny a znamená "ochrana před něčím". A do třetice - v 16.a 17. století se v Japonsku užívaly dva typy kondomů - Kawagata zhotovovaný z tenké kůže a Kabutogata z želvoviny nebo rohoviny. Japonský název tohoto tuhého nástavce bychom mohli přeložit slovem "robertek".

Logo

Stejně tak, jako kondomy, provází lidstvo takřka od ne paměti také prostituce. Ať se to mravokárcům líbí nebo ne, je opravdu jedním z nejstarších ženských řemesel. ... i když nejprve je najdeme v chrámech, coby kněžky sloužící bohům.... Ale o tom už nám PhDr. Vlastimil Vondruška, autor Intimní historie, poví s Adrianou Krobovou v příštím Zrcadle, s premiérou osmého února.

autor: Adriana Krobová
Spustit audio