Intimní historie

3. listopad 2007

Jaký byl všední život obyčejných lidí ve starověku? Jak žili obyčejní lidé ve středověku? A jak se na lidech podepsalo baroko a renesance? Tak právě na tyto otázky už se budete postupně dozvídat odpovědi v našem novém seriálu, který je součástí historického magazínu Zrcadlo. Od 2. 11. tak spolu s historikem a publicistou PhDr. Vlastimilem Vondruškou, CSc., můžete poznávat časy, které ovlivnily i naše současné názory. Naším průvodcem bude jeho kniha Intimní historie - od antiky po baroko, kterou zalistuje Adriana Krobová.

Poznáme tak nejen historii věcí, které nás provází každým dnem, jako jsou brýle, líčidla, parfémy nebo spodní prádlo, ale dozvíte se také jak během let přistupovaly střední i nižší vrstvy k nahotě, opilství, prostituci. Dozvíte se odpovědi na otázky kolem minulosti a vývoje antikoncepce nebo toalet. Uslyšíte jak se měnila pravidla při stolování, jak se lidé chovali v lázních, jaké dodržovali rituály a to stále není vše! Zkusme si ale nejprve představit středověký pohled na život...

Více už se od PhDr. Vlastimila Vondrušky můžete dozvědět v historickém magazínu Zrcadlo.Připravili jsme pro vás také ukázky z knížky Intimní historie, která se stala inspirací celého seriálu. V příštím díle už otevřeme kapitolu objevení brýlí. Uslyšíte tak, nejen více o předmětech, které lidé užívali před jejich objevením, ale také to, pro koho byly původně určeny a kdo si je mohl dovolit.

Logo
autor: Adriana Krobová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.