Inteligence přímo nesouvisí s velikostí mozku, tvrdí japonští vědci, kteří zkoumají včely

29. listopad 2017

Vědci v japonské Fukuoce detailně zkoumají včelí mozek. Zaměřují se hlavně na to, jak včely vnímají včelí tance, jak získané informace třídí a jakou roli v tom všem hrají neurony. Těch mají včely v mozku o velikosti špendlíkové hlavičky podstatně méně než lidé. Přesto jsou ale schopné zpracovat relativně širokou škálu informací.

Japonští výzkumníci přišli třeba na to, že významnou roli ve včelí komunikaci hraje zvuk.


Karl von Frisch získal za svůj objev včelího tance Nobelovu cenu.

Včelí tanec, který jako první popsal rakouský vědec Karl von Frisch, se totiž skládá nejen z určitých pohybů, ale i specifického bzučení a vibrací těla. A právě tyto aspekty tance vnímají včely pomocí orgánů s podobnou funkcí, jakou mají lidské uši. Vedoucí výzkumu Hirojuki Ai se domnívá, že na zvukovou komunikaci včely spoléhají například ve tmě.

Při pokusech se podařilo zjistit, že včelí mozek má několik druhů nervových buněk, které různě reagují na některé podněty.

Odborníci se proto domnívají, že před sebou mají ještě spoustu práce, než mozku včel dobře porozumí a jsou přesvědčeni, že výzkum může pomoci lépe pochopit inteligenci jako takovou. Ta totiž, zdá se, přímo nesouvisí s velikostí mozku.

autor: mach
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.