Indický šachmat. V nejlidnatější zemi světa se zrodil šachový zázrak jménem Gukesh D

26. květen 2024

Tektonické desky světa šachu se daly do pohybu, napsal na sociální sítě legendární ruský šachista Gari Kasparov po senzačním závěru dubnového Turnaje kandidátů. Indický mladík Dommaradžu Gukeš (ve světě šachu označovaný prostě jako Gukesh nebo Gukesh D) se v 17 letech stal jeho nejmladším vítězem a díky tomu se může stát i nejmladším mistrem světa v historii.

O titul bude nejspíš ještě letos hrát s Číňanem Ting Li-ženem. Ten se ale v posledních dvou letech do velké míry vytratil ze světa vrcholového šachu, na turnajích skoro nehraje – a když, tak hodně nevyrovnaně.

V Gukešově úspěchu prozatím kulminoval strmý vzestup indického šachu. Přestože právě v Indii vznikla hra, která nejspíš byla předchůdcem současného šachu, Indie byla dlouho na šachové mapě světa zcela bezvýznamná.

Čtěte také

Teprve v roce 1988 získala prvního velmistra, když tento titul obdržel Višvanathan Ánand zvaný Vishy. Právě od něj začíná příběh rychlého vzestupu indického šachu a není náhoda, že Kasparov označuje nastupující generaci špičkových indických šachistů za „Vishyho děti“. Právě on nastoupil cestu, která dnes Indii přivedla už k 84 velmistrům – z nichž hned čtyři z nich jsou v TOP 20 podle hodnocení Mezinárodní šachové federace FIDE.

Co všechno tenhle šachový zázrak umožnilo? Stane se Gukeš mistrem světa? A bude právě z Indie pocházet hráč, který dokáže ohrozit současného šachového hegemona a možná nejlepšího šachistu všech dob Magnuse Carlsena z Norska? Právě to je předpověď, kterou loni pronesl aktuálně třetí nejlepší šachista světa Američan Hikaru Nakamura.

A jsou to také otázky, kterými se zabývá pořad Za obzorem.

Spustit audio

Související