Hořké vítězství Naréndry Módího

15. červen 2024

Největší volby na světě ovládla Indická lidová strana (BJP). Její lídr Naréndra Módí už složil přísahu a stal se potřetí v řadě premiérem nejlidnatější země světa. Přesto má pro něj volební vítězství hořkou příchuť.

Samotná BJP získala 240 křesel v parlamentu a její spojenci shromáždění v Národní demokratické alianci (NDA) získali dalších 53. To jim dává dohromady 293 hlasů a tedy relativně pohodlnou většinu z celkového počtu 543 poslanců (většina je 272).

Čtěte také

Přesto je to zklamání - předvolební průzkumy i první exitpoly totiž dávaly BJP a jejím spojencům šanci na zisk až 400 mandátů a tedy i ústavní většiny. Tyto naděje se ale se zveřejněním výsledků rozplynuly.

Samotná BJP ale oproti předchozím volbám ztratila 63 mandátů a i když zůstala zdaleka nejsilnější stranou indického parlamentu, i tento neúspěch jde právě za Naréndrou Módím. Právě kolem jeho osoby se točila celá předvolební kampaň BJP postavená na heslech jako Módího rodina, nebo Módího záruka.

Módí osobně se tak zaručil za zlepšení podmínek Indů snad ve všech myslitelných oblastech života a je otázka, jak dokáže těmto závazkům dostát.

Přestože je to velmi zkušený politik, poprvé v kariéře se ocitá v situaci, kdy jeho vláda závisí na hlasech jeho koaličních partnerů.

Ty měl sice i ve předchozích dvou volebních obdobích, k prosazování zákonů v parlamentu je ale nikdy nutně nepotřeboval, protože BJP sama držela většinu. To se teď od základu změnilo a tím se výrazně proměnila i rovnováha sil v indické vládě.

Čtěte také

Módí, který si zakládá na pověsti rozhodného a rázného lídra, bude muset vyjednávat podporu a brát daleko větší ohled na zájmy svých partnerů.

Nic z toho neznamená, že by Naréndra Módí ze dne na den přestal být nejoblíbenějším indickým politikem, nebo že by byl jako politik u konce s dechem. Může to být ale signál toho, že zlatá éra Naréndry Módího se chýlí ke konci.

Co bylo příčinou toho, že se předvolební průzkumy i některé exitpoly tak výrazně mýlily? Jak zvládne Naréndra Módí roli šéfa koaliční vlády, ve které bude muset skutečně brát ohled na zájmy svých partnerů? A jaká je budoucnost opoziční aliance INDIA, která ve volbách slavila výrazný úspěch, když dokázala získat 237 křesel v parlamentu? O tom všem je tento díl pořadu Za obzorem.

Spustit audio

Související