Uzavřené socialistické komunity fungují v Izraeli už víc než sto let. „Na válku jsme si tam zvykli,“ říká jeden z osadníků

9. červen 2024

Po celém Izraeli jich je asi 260 a žije v nich asi 160 tisíc lidí. V 10milionovém Izraeli je to ale menšina, přesto z jednoho z nich pocházeli například zakladatel první izraelský premiér David Ben Gurion, Golda Meirová nebo dlouholetý izraelský politik Šimon Peres. Jde o kibucy, tedy uzavřené izraelské společnosti, které stály u zrodu židovského státu.

„Lidé, s kterými jsem vyrůstal, lidé mého věku, jsou moje rodina. Večeřel jsem se svými spolužáky v podstatě ode dne, když jsem se narodil až do dneška. Jsme jedna velká rodina a v tom je naše síla,“ říká Lior z Kibucu Snir, který je jen několik metrů od Golanských výšin – ty si Izrael drží od šestidenní války z roku 1967.

Čtěte také

Teď je ale celý kibuc vylidněný, většina lidí odešla kvůli dronovým a raketovým útokům z nedalekého Libanonu. Tam, kde žilo 600 lidí, je teď už jen asi 20 vojáků v záloze. Na podobné situace tu jsou ale zvyklí.

„Realita, ve které jsme tu vyrůstali, je realita místní hranice. V 80. letech jsme tu měli první libanonskou válku. Takže když mi bylo asi šest nebo sedm let, tři roky jsme spali v bombových krytech, protože na nás denně lítaly rakety. Jsme zvyklí na válku. Je strašné to už jen říct. Jedna z věcí, na které jsem si ale při svých cestách po světě nezvykl, bylo, že jsem nemohl usínat se zbraní pod polštářem,“ vzpomíná Lior.

Čtěte také

Kibucy pomáhaly nakreslit mapu současného Izraele, v některých případech sloužily také k obraně. „Rozmístění kibuců tak do určité míry definovalo hranice budoucího Izrael. Samotný vojenský význam kibuců byl také značný. Lidé, kteří tam žili, se tak často cvičili v boji. Byly tam zásoby zbraní a dokonce v některých kibucech se zbraně i vyráběly,“ říká expert na Blízký východ Marek Čejka.

Dodává, že by si ale lidé neměli plést kibucy a osady radikálních židovských osadníků na okupovaném Západním břehu Jordánu.

Kibuc Gezer v době založení

Jak se v kibucech tehdy žilo? Kolik jich je dnes a jak jsou pro Izrael důležité? Jsou součástí izraelské expanzivní politiky na palestinských územích? A kdo zakládal Kibuc Masaryk? Poslechněte si pořad Za obzorem Jiřího Klečky.

Spustit audio

Související