Imunolog Hořejší: Třetí dávka očkování nehoří. Můj optimistický odhad je, že jsme z toho skoro venku

20. srpen 2021

S očkováním třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 už Izrael před časem začal. O tom, jestli stejnou cestu nastoupí i Česká republika, by se mělo rozhodnout koncem srpna. „Izrael má nejrobustnější data. Udělal analýzu asi 1,3 milionu lidí a potvrdil, že účinnost očkování v čase klesá z počátečních 90 procent asi na 40 procent. Proto se rozhodli přistoupit k aplikaci třetích dávek,“ vysvětluje předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Chlíbek má za to, že další přeočkování populace je na místě. „Jde nám totiž nejen o to, zabránit zahlcení zdravotnického systému, ale také o to, aby se koronavirus v populaci dál nešířil,“ říká.

Čtěte také

Podle imunologa Václava Hořejšího z Ústavu Molekulární genetiky Akademie věd ale očkování třetí dávkou takříkajíc nehoří a vyspělé státy by měly upřednostnit vývoz vakcín do zemí třetího světa:

„V současné situaci nejde ani tak o to, kolik je tady pozitivit, ale kolik lidí tou nemocí opravdu trpí. Zdá se, že v tom jsme na tom velice dobře, protože velká část lidí je chráněna buď očkováním nebo tím, že prodělala tu nemoc. Můj optimistický odhad je, že jsme z toho téměř venku.“

Hosty byli:
Štěpán Macháček, blízkovýchodní zpravodaj, Český rozhlas
Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti
Václav Hořejší, imunolog, Ústav molekulární genetiky Akademie věd

Hořejší poukazuje na to, že ačkoliv hodnoty protilátek klesají, nezdá se, že by slábla schopnost imunity bránit se vážnému průběhu nemoci.

Pokud jde o často skloňovanou bezinfekčnost, varuje imunolog před matením pojmů. „I lidé, kteří jsou očkovaní, mohou být docela masivně infikováni novou variantou delta – nic jim není, mají jen infikované horní cesty dýchací, ale mohou nákazu šířit dál. Ani očkovaní lidé tedy nejsou bezinfekční,“ upozorňuje.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Tey Veselákové.

autoři: Tea Veseláková , marz
Spustit audio

Související