Imunolog Hořejší: Opakovaným očkováním si kupujeme čas. Abychom se dočkali nové generace vakcín a účinných antivirotik

18. leden 2022

Některé evropské země chtějí po vzoru Izraele uprostřed omikronové vlny přeočkovávat nejohroženější obyvatele čtvrtou dávkou vakcíny. Podle Evropské lékové agentury (EMA) k takovému postupu zatím nejsou dostatečná data. S tím souhlasí i oba hosté Pro a proti, imunolog Václav Hořejší i viroložka Hana Zelená. „Není dostatek podkladů pro to, aby se masivně aplikovaly posilovací dávky stávajících vakcín, které jsou v podstatě zastaralé,“ míní viroložka.

„Počkejme si na to, jaké s tím budou mít zkušenosti v Izraeli, a podle toho se určitě bude řídit i zbytek světa,“ dodává Hořejší.

Čtěte také

Zelená upozorňuje, že zatím nevíme, co případná čtvrtá dávka udělá.

„My ani nevíme, co udělá třetí dávka. V Izraeli má třetí dávku aplikovanou už přes polovinu obyvatelstva. Přesto počty případů jsou na absolutním historickém maximu. Zdá se, že ani třetí dávka nedokáže zabránit tomu, aby se omikron v populaci masivně šířil,“ dodává lékařka, která vede oddělení virologie Zdravotního ústavu v Ostravě.

Zdá se, že ani třetí dávka nedokáže zabránit tomu, aby se omikron v populaci masivně šířil.
Hana Zelená

Podle imunologa je ale zásadní dělat rozdíl mezi tím, zda je někdo nakažený i po očkování a nic mu není, a tím, jestli je nemocný a především, jestli má nemoc těžký průběh a je nutná hospitalizace.

„Nesouhlasím s tím, že je účinnost třetí dávky nedostatečná. Když se podíváte na výsledky třeba zrovna v Izraeli, počty těžkých případů a úmrtí jsou tam nízké. Takže všechno svědčí o tom, že třetí dávka v tom nejdůležitějším opravdu funguje,“ zdůrazňuje imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

Takže všechno svědčí o tom, že třetí dávka v tom nejdůležitějším opravdu funguje.
Václav Hořejší

Samozřejmě že třetí dávka na jistou dobu zvýší úroveň imunitní ochrany, reaguje Zelená. Upozorňuje ale, že především vyvolá imunitní odpověď proti původnímu wuchanskému viru, který tady už není.

„Ale proti novějším variantám a zvláště proti omikronu je imunitní odpověď sice zvýšená, ale není tak vysoká jako proti původnímu viru. Obranyschopnost sice nastává, ale zároveň je vidět, že účinnost třetí dávky není dostatečně dlouhá, že poměrně rychle zase klesá,“ připomíná viroložka.

Imunitní odpověď může být paradoxně slabší

S každou další dávkou vakcíny se navíc organismus opakovaně vystavuje i nežádoucím účinkům. „Byť třeba většina z nich není úplně závažného charakteru, ale i u těch relativně nezávažných asi není úplně optimální, když je člověk prožívá zase a znovu,“ naznačuje viroložka Zelená.

Čtěte také

Upozorňuje také na možnost kontraproduktivního efektu v případě opakovaných přeočkovávání.

„Nevylučuji, že i čtvrtá dávka může mít pro jistou skupinu lidí, třeba s oslabenou imunitou, přínos. Ale nemyslím si, že je účelné tímto způsobem postupovat u všech lidí plošně. Opakovaná aplikace identické vakcíny, která navíc není ani cílená na aktuálně cirkulující kmeny, sice krátkodobě může zvednout hodnotu protilátek, ale z dlouhodobého hlediska nebude představovat dostatečnou ochranu před dalšími případnými variantami. Naopak imunitní odpověď může být paradoxně slabší,“ vysvětluje Zelená.

Opakovaná aplikace identické vakcíny krátkodobě může zvednout hodnotu protilátek, ale z dlouhodobého hlediska to není dostatečná ochrana.
Hana Zelená

Také Marco Cavaleri, který je v Evropské lékové agentuře odpovědný za strategii očkování, vyjádřil obavu, že opakované přeočkovávání v krátkých intervalech by mohlo i přetěžovat imunitní systém. Hořejší má jiný názor.

Čtěte také

„Nemám takovou obavu. Jedinou obavu, kterou bych mohl mít, je, že opakováním dalších dávek může docházet ke snížení benefitu. Ale řeči o tom, že se opakovanou aplikací snižuje nebo přetěžuje imunitní systém a že nám to může uškodit, není správný názor. V životě se úplně běžně setkáváme opakovaně s mnohými environmentálními antigeny, které stimulují pořád náš imunitní systém. I Marco Cavaleri se o tom vyjádřil tak, že to je hypotetická možnost,“ upozorňuje imunolog.

Očkováním si kupujeme čas pro to, aby se začaly používat v masovějším měřítku účinná antivirotika. A ta jsou skutečně na obzoru.
Václav Hořejší

Opakovaným očkováním si podle něj kupujeme čas. „Abychom se dočkali doby, kdy tady bude jednak nová generace vakcín. A za druhé a možná ještě důležitější, že si kupujeme čas pro to, aby se začaly používat v masovějším měřítku účinná antivirotika. A ta jsou skutečně na obzoru,“ dodává imunolog Václav Hořejší.

Poslechněte si celou diskusi. Ptá se Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr
Spustit audio

Související