Igor Lukeš: Voliči čekali, že Biden vyřeší krizi covidu a uzdraví rozhádaný Washington. To se nedaří

6. leden 2022

Spojené státy si připomínají rok od útoku na Kapitol. Dav složený z členů extremistických skupin i běžných příznivců někdejšího prezidenta Donalda Trumpa tehdy násilně vnikl do sídla Kongresu, kde zákonodárci oficiálně schvalovali výsledek prezidentských voleb. Ty Trump prohrál, politickou porážku ale odmítl přijmout. Přestože nový prezident Joe Biden slíbil příslovečné příkopy ve společnosti dál neprohlubovat, snaha o spojování Američanů se mu příliš nedaří, říká Igor Lukeš.

„Každá demokratická společnost je, nebo dokonce má být rozdělená. Je to důsledek a projev její svobody. V Americe je tento stav tradiční, ale dnešní situace je skutečně nebezpečná a vážná,“ shrnuje profesor historie a mezinárodních vztahů na univerzitě v Bostonu Igor Lukeš.

Čtěte také

Donald Trump podle něj vnesl do politiky nevídanou hrubost, pohrdání fakty a neúctu k pravdě nebo vědě. Právě to způsobilo, že propasti mezi politickými póly v USA jsou hlubší, než by se mohlo na první pohled zdát, myslí si.

Lukeš upozorňuje, že Trumpovi se za období prezidentování povedlo dosadit do Nejvyššího soudu takové soudce, kteří vyhovují jeho voličům. „Naprosto zoufalá je pak situace v Kongresu, kde spolu členové sněmovny vůbec nejsou schopní mluvit. Senát je rozdělen padesát na padesát a stal se pro vydávání zákonů v podstatě neprůchodným.“

Voliči očekávali, že vědecky podloženým přístupem k očkování Biden vyřeší covidovou krizi a uzdraví rozhádaný Washington.
Igor Lukeš

Igor Lukeš

Zlepšení situace v tomto ohledu přitom nelze čekat ani od nadcházejících voleb, které se odehrají přibližně v polovině Bidenova prezidentství – v listopadu 2022. „Podle všech očekávání by měli republikáni zvítězit, což by situaci ještě zhoršilo a demokraté by ztratili kontrolu nad sněmovnou i Senátem,“ vysvětluje host Tématu dne.

Omikron rozbil všechny naděje

Přestože se Joe Biden podle Lukeše snažil a zpočátku skutečně vnesl do společenské atmosféry v USA optimismu, ve výsledku je uplynulý rok spíš fiaskem.

Čtěte také

„Voliči očekávali, že vědecky podloženým přístupem k očkování víceméně vyřeší covidovou krizi a uzdraví rozhádaný Washington. Nástup omikronu ale rozbil jakékoliv naděje na blízký konec covidové éry a obstrukce znepřáteleného Wahsingtonu znemožnily jakékoliv uzdravení politického systému. K tomu se pak přidává ještě inflace, ceny energií… A to voliči vždy připisují na účet prezidenta.“

Hosty byli:
Igor Lukeš, profesor historie a mezinárodních vztahů na univerzitě v Bostonu
Daniel Anýž, odborník na USA, redaktor Aktuálně.cz
Mark Slouka,česko-americký spisovatel

Dopad jednání Donalda Trumpa, který odmítal uznat výsledky demokratických voleb, hodnotí Lukeš jako tragický. Odhalila se podle něj „skutečně překvapivá křehkost“ amerického politického systému: 

„Pokus o povstání ukázal, že prezident, jeho lidé v Bílém domě a jejich spojenci v Kongresu jsou ochotní opakovat lež, že volby byly zmanipulované. A opakovali to tak úspěšně a tak často, že tomu uvěřila a dosud věří velká většina republikánských voličů. Výsledkem je ztráta legitimnosti. A ta byla až do 6. ledna 2021 základní devizou amerického volebního systému.“

Co lze očekávat od republikánských primárek? Půjde Trump znovu do boje o Bílý dům? A v čem se obyčejní Američané změnili? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio