Humorný vlak

2. únor 2006

Jako projev černého humoru působila včera zpráva, že vlak vypravený z Prahy dojel až do Ostravy, kam měl namířeno. A dokonce včas. Supermoderní souprava, na jejíž dojezd se už i sází, je schopna ve zpravodajství konkurovat třeba Bushovu poselství o stavu Unie či pozdvižení islámského světa kvůli karikaturám proroka Mohameda, o domácích politických půtkách, neštěstích a kriminálních činech ani nemluvě.

Neobyčejný zájem o luxus na kolejích, ze kterého se pro České dráhy nakonec vyklubala noční můra, má svůj původ v oslavné prezentaci, završené nešťastným sloganem "Lepší, než jste čekali". Rozdíl mezi přáním a skutečností lze těžko přehlédnout. Vlaky zastavující v poli, nečekali ani největší skeptici. Vysvětlení, že selhal jakýsi čip, přitom nezavdává důvod k mrazení v zádech. Rychlovlak, zdá se, není nebezpečný. Spíše je s ohledem na prkotinu, která ho dokáže zastavit, směšný. Sloužit k přepravě začal s ročním zpožděním, aby pak byl testován na lidech, což je u investice přes čtyři miliardy napováženou.

Dokonce ani včerejší comeback se neobešel bez incidentu s klimatizací, kvůli které si cestující ze dvou vagónů museli přesednout, což odborový předák sarkasticky komentoval slovy, že vlak, který netopí, nepatří v zimě na koleje. Podle dodavatele jsou ale veškeré potíže odstraněny a České dráhy mohou napodruhé usilovat o přízeň cestujících požadujících nadstandardní pohodlí. Což je dobře. Byla by škoda vracet vlaky, se kterými je taková legrace a které ještě nějakou dobu mohou být zdrojem dobrých zpráv, že dorazily k cíli. Alespoň o zpravodajských relacích se dá říct, že jsou s pendolinem lepší, než jsme čekali.

autor: iho
Spustit audio