Hrozí Polsku teroristický útok?

22. červenec 2004

"Podlý premiére Belko, odvolej svá nájezdnická vojska z Iráku, nebo ve své zemi uslyšíš sérii ničivých explozí. Automobily mučedníků jsou již připraveny." Tak zhruba tato výhrůžka se objevila na internetových stránkách skupiny, která si také říká Evropská al-Kaida. Pokud Marek Belka nerozhodne o odvolání vojsk z Iráku, čeká podle teroristů Polsko to, co se stalo v Madridu 11. března letošního roku, tedy smrt desítek lidí po teroristickém útoku. Polské úřady se zatím snaží zachovávat klid a nevyvolávat v zemi zbytečnou paniku.

Prezident Alexander Kwašniewski prohlásil, že úřady zatím nemají signály, které by svědčily o zvýšeném nebezpečí. Dodal, že speciální služby kontrolují veškeré zdroje a že zatím skutečně není důvod k panice. Premiér Marek Belka dodává, že Varšava zatím rozhodně o odchodu Poláků z Iráku, jak učinily Španělsko a Filipíny rozhodně neuvažuje.V podobném duchu se vyjádřil i ministr vnitra Ryszard Kalisz, který sdělil po schůzce s představiteli bezpečnostních služeb, že úřady zatím nezaznamenaly nějaké mimořádné nebezpečí, přičemž polské tajné služby pozorně sledují pohyb podezřelých osob po polském území. Šéf resortu obrany Jerzy Szmajdzinski poté zdůraznil, že je sice podobné informace nutno brát vážně, nicméně by se Polsko nemělo uchylovat k jednání pod tlakem teroristických skupin.

Případ se pochopitelně objevil na prvních stranách deníků. Ty kromě už citovaných vyjádření politiků přinášejí i názory odborníků, kteří se zabývají problematikou Perského zálivu a islámem. Janusz Danecki z Varšavské univerzity například tvrdí, že skupinu al-Tawhid, která si také říká evropská al-Kaida, nezná, ale že by se její hrozby neměly brát tak zcela na lehkou váhu. Michal Nowak z polského sdružení arabistů si zase myslí, že jde o falsifikát. Podle jeho názoru text hrozby nepsal rodilý Arab, protože je v něm příliš mnoho gramatických a logických chyb, které tomuto jazyku odporují. Autor dopisu je podle Nowaka člověkem, který se arabštině teprve učí, nicméně ještě ani zdaleka není u cíle svého snažení. Hatif Janabi, jeden ze členů arabské komunity v Polsku tvrdí, že nejnovější hrozba je následkem toho, že se Filipíny a Španělsko rozhodly pod tlakem teroristů odvolat své vojáky z Iráku. Teroristé teď mají dojem, že jim podobně budou ustupovat i ostatní země.

Uklidnit veřejnost se snažil plukovník Andrzej Kolczyňski z polské tajné služby který tvrdí, že považovat skupinu al-Tawhid za evropskou al-Kaidu je značně nadnesené, i když hrozbu není možno zcela podceňovat. Nebezpečí teroristického útoku dnes podle expertů hrozí v každé zemi, ale v Polsku je prý malé. V posledních dnech se prý nepodařilo objevit žádný pokus o nelegální převážení zbraní nebo munice. Arabský publicista Hassan Mukkahal na stránkách deníku Gazeta Wyborcza uklidňuje polskou veřejnost, že další rozsáhlý teroristický útok na evropském území není v blízké době pravděpodobný. Po útoku v Madridu zostřily evropské tajné služby bezpečnostní opatření a v Polsku je útok ještě méně pravděpodobný už proto, že tu má radikální islám slabé zázemí. Polská islámská komunita je prostě příliš malá.

V tomto duchu se snaží Poláky přesvědčit i americký publicista Evan Kohlmann, autor knihy al-Kaida a Džihád. Ten nabádá Poláky, aby skupinu, která hrozí útokem, nebrali příliš vážně. Před třemi dny hrotila Japonsku a Itálii a včera nakonec Polsku a Bulharsku. Sám terorista Zarkáví, který stojí za řadou teroristických útoků v Iráku, se nedávno nechal slyšet, že skupinu, která nyní hrozí Polsku, nezná. Nebezpečí prý hrozí spíše mimo území Polska, třeba polským občanům, kteří se rozhodnou odjet do Iráku.

Polsko má v Iráku dosud 2350 vojáků a podle slov premiéra rozhodně neuvažuje o jejich odvolání pod tlakem nejnovějších hrozeb. Bývalý velitel mnohonárodní divize u Babylónu generál Bieniek, který se ze země vrátil spolu s dalšími 130 střídanými Poláky prohlásil, že v Iráku je ještě hodně práce, především ve výcviku Iráčanů, kteří dosud nejsou schopni zajistit si sami svou bezpečnost. Dokud nebudou v Iráku vybudovány kvalitní bezpečnostní síly, nebude možné ze země odejít, prohlásil generál Bieniek. A na závěr mi dovolte po všech těch polemikách jedno varování, které jsem zaznamenal v deníku Gazeta Wyborcza. "Kdo ustupuje teroristům, ohrožuje tím jejich další potenciální oběti." S tím tvrzením nelze podle mne než souhlasit.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio