Psycholožka: Každý zaměstnanec může být svobodný a realizovat se mimo práci

10. červenec 2019

Lektorka, koučka a psycholožka Radka Loja se věnuje komplexní práci s osobním rozvojem. Podle ní je nutné najít klid, rovnováhu a dostat své emoce pod kontrolu. Jedním z cílů, ke kterým své klienty vede, je pocit štěstí a spokojenosti v povolání.

Čtěte také

„Myslím si, že zaměstnanecký poměr není žádná velká nesvoboda. Stejně jako povolání na volné noze má své výhody a nevýhody,“ říká autorka online kurzů zaměřených mimo jiné na hledání ‚práce snů‘.

„Zaměstnaný člověk musí chodit pravidelně do práce, má problém s tím, že nemůže ovlivnit situaci tak, jak by si představoval. Má ale stálý plat a jistoty.“

Přemáhání lenosti

Podle lektorky má každý člověk možnost být v rámci povolání svobodný.

„Může se realizovat jinde, když to nejde v práci. Může odjet na chalupu, vést kroužky pro děti, dělat něco pro druhé, protože tam je hlavní smysl, který lidé často v zaměstnání postrádají. Chybí jim možnost volby, nedává jim to smysl. Mnoho z nich je na to ale líných,“ poznamenává.

Na volné noze se pracuje pořád

„Když je člověk naopak na volné noze, může si vše organizovat, ale zase pracuje pořád. Nerozlišuje hranici mezi osobním životem a prací. Není tam jistota,“ popisuje druhou variantu.

„Člověk, aby byl v pohodě, se musí naučit v tom daném žít a pořád si neříkat, že támhle by to bylo lepší. Je to totiž velký zdroj stresu. Měl by se naučit být spokojený s tím, co má, pokud to nechce změnit. A pokud chce, tak o tom jen nemluvit, ale udělat to.“

Poslechněte si celý rozhovor Davida Šťáhlavského s jeho hostem. Radka Loja se bude ještě věnovat tématu rodičovství a vztahu rodičů v různých fázích růstu a dospívání svých potomků. 

autoři: David Šťáhlavský , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související