Horst Köhler bude novým německým prezidentem

24. květen 2004

"Po 6 letech v zahranicí se s radostí a vdecností vracím zpet do své vlasti. Nemecko mi hodne dalo. A já chci neco z toho vrátit. Miluji svou zemi." Temito slovy zahájil Horst Köhler svuj vubec první projev poté, co byl zvolen na post nového spolkového prezidenta. To, ze tento úrad prevezme 1.cervence po Johannesi Rauovi práve Köhler, kandidát opozice, se vseobecne ocekávalo. Presto lze v souvislosti s prubehem vecerejsí volby mluvit o prekvapení. Nový prezident byl sice zvolen uz v prvním kole, získal vsak jen o jediný hlas víc, nez kolik predstavovala pro první kolo nutná absolutní vetsina. To znamená, ze mu nekolik volitelu opozicních stran odmítlo dát svuj hlas.

Tak zvané Spolkové shromázdení se schází pouze pri prezidentské volbe. Tvorí ho vsichni poslanci Spolkového snemu a stejný pocet volitelu, které jmenují jednotlivé zemské parlamenty, presneji receno v nich zastoupené politické strany. Tito volitelé nemusejí být pouze politiky - jednotlivé strany do Spolkového shromázdení casto vysílají známé a populární osobnosti verejného zivota, jako napríklad herce, sportovce ci potomky nemeckých slechtických rodu. Spolkové shromázdení cítalo vcera 1204 osob, opozicní CDU/CSU a FDP v nem disponovaly jasnou vetsinou 622 hlasu. Podle vetsiny analytiku bylo tedy velmi pravdepodobné, ze Horst Köhler bude zvolen uz v prvním kole.

To se také stalo, ale pro kandidáta opozice hlasovalo jen 604 volitelu. Gesine Schwanová, rektorka Evropské univerzity Viadrina ve Frankfurtu nad Odrou a kandidátka vládní koalice, oproti tomu získala 589 hlasu, tedy o 10 víc, nez kolik mely ve Spolkovém shromázdení dohromady sociální demokraté, Zelení a postkomunistická PDS. Podle spekulací pondelního nemeckého tisku tak nekterí volitelé unionistických stran chteli vyjádrit svuj nesouhlas se zpusobem, jakým predsedkyne CDU Angela Merkelová prosadila Köhlera jako prezidentského kandidáta. Nekterí zástupci opozice mozná také jednoduse chteli, aby do kresla prezidenta poprvé v dejinách Spolkové republiky usedla zena.

Skutecností vsak zustává, ze nový nemecký prezident se jmenuje Horst Köhler. A kdyz tento muz bezprostredne po oznámení výsledku hlasování predstoupil pred cleny Spolkového shromázdení, nenechal nikoho na pochybách, ze jako clovek pricházející ze sveta financí, se bude kriticky vyjadrovat k problémum soucasného Nemecka: tedy k neduhum, kterými trpí nemecké hospodárství, stejne jako k otázkám nemecké politiky. "S obavami sleduji soucasný stav ekonomiky, vývoj na trhu práce i v oblasti sociálního zabezpecení," uvedl Köhler. Nemecko se podle nej musí zmenit. Zároven budoucí prezident vyjádril presvedcení, ze jeho zeme má sílu se zmenit. Musí si vsak podle Köhlera víc verit.

Predstavitelé nemecké opozice se v posledních týdnech netajili tím, ze zvolení Horsta Köhlera do funkce nového spolkového prezidenta budou povazovat za signál k nadcházející zmene v nemecké vláde. V roce 2006 se totiz v Nemecku mají konat parlamentní volby a mnozí predstavitelé CDU, CSU i FDP by rádi usedli do vládních kresel. "Volba Horsta Köhlera prezidentem dokládá, ze se zmenily mocenské vztahy," uvedl dnes v Mnichove pro agenturu AP predseda bavorské Krestansko-sociální unie Edmund Stoiber. Mnozí politici CDU jsou presvedceni, ze po vcerejsku se výrazne zvýsily sance predsedkyne této strany Angely Merkelové postavit se do cela nemecké spolkové vlády.

Jakkoliv vsak mnozí Nemci mohou být unaveni politikou soucasné vlády Gerharda Schrödera a jakkoliv se Angela Merkelová muze radovat, ze vcera zvítezil "její" kandidát - své zástupce do spolkového parlamentu budou Nemci volit nejspís az za dva roky a jásat v tábore opozice nad nastávající zmenou mocenských vztahu by proto mohlo být ponekud predcasné. Kazdopádne pred tím, nez budou CDU/CSU moci na spolkové úrovni uplatnovat své nároky na moc, si jejich celní predstavitelé budou muset udelat jasno v jedné zásadní veci: koho ze svých rad nominují na post kanclére.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio