Hodinář Seryn je první Čech, který čeká na přijetí do skupiny třiceti nejlepších z celého světa

28. květen 2021

Nejstarší kapesní hodinky pocházejí z 16. století, první náramkové hodinky z rok 1904. První a dosud jediné hodinky na světě s rotujícím strojkem představil na prestižní světové výstavě v Basileji český zlatník, šperkař a hodinář Luděk Seryn.

Unikátní hodiny se jmenují Rotující Karel a hodinář je sestavoval tři roky. Každých osm hodin se otočí kolem své osy dokonce i sám hodinový strojek, respektive jeho střední část. Tento dnes už patentovaný vynález mu jako prvnímu Čechovi otevřel dveře do prestižní AHCI, tedy hodinářské akademie nezávislých tvůrců.

Luděk Seryn ukazuje nákres unikátního hodinového strojku

Mezi třicítkou nejlepších

Mezi 30 hodinářů světa se může dostat jen výjimečný tvůrce, a to tak, že ho někdo pozve. Teď je v pozici „čekatele“ i Luděk Seryn.

„Pokud jde o rozdíl mezi kandidátem a členem, tak ten je pouze v tom, že kandidát musí obhájit svou práci, což trvá zhruba tři roky,“ popisuje host pořadu Hovory. „Jiný další zásadní rozdíl v tom není, snad jen to, že jen člen může nominovat nového kandidáta.“

Luděk Seryn, host pořadu Hovory

Skupina AHCI byla podle hodináře vytvořena v době, kdy všechny firmy spojovaly své síly a vytvářely se konglomeráty. Tam se pak vyráběly stroje pro několik dřív samostatných značek.

„A v tomto okamžiku byla založená skupina nezávislých hodinářů, tedy lidí, kteří vůbec velké konglomeráty nerespektují, a jedou si své,“ dodává.

Obor hodinář je podle něj u nás spíš jen „opravařina“. „Je to o tom vědět, jak fungují, jak je rozebrat, vyčistit, namazat, opravit a vrátit zákazníkovi.“ Sám se ale rád věnuje vyššímu levelu.

Celý rozhovor s Luďkem Serynem si poslechněte v audiozáznamu, ptal se Vlastimil Ježek.

autor: Vlastimil Ježek
Spustit audio

Související