Hnutí ANO udělá vše pro nevydání Babiše a Faltýnka. Pomoci má SPD, myslí si Kalousek

17. leden 2018

Vláda ve středu podá demisi poté, co v úterý nezískala důvěru poslanců. Premiér Andrej Babiš a předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek také ještě před hlasováním řekli, že chtějí být vydáni ke stíhání v kauze Čapí hnízdo. Poslanci hnutí ANO ale budou v pátek hlasovat proti, přestože sněmovní mandátový a imunitní výbor vydání obou poslanců doporučil. „Hnutí ANO chce na čtvrtečním jednání s SPD udělat vše pro to, aby k vydání nedošlo,“ myslí si Miroslav Kalousek z TOP 09.

„Bez ohledu na to, co oba poslanci říkají, je zde stále snaha získat sto hlasů pro nevydání. Všimněte si, že poslanecký klub ANO je absolutně poslušný, ale v tomto případě říká: ‚Ne, šéfe, my tě neposlechneme. Ty chceš být vydaný, ale my tě nevydáme.‘ Myslíte, že to jsou upřímná slova, nebo jen dopředu naplánovaná hra?“ ptá se šéf poslanců TOP 09.

Poslankyně Taťána Malá z hnutí ANO uvedla, že na výboru nebylo vyloučeno podezření, že by se mohlo jednat o politicky motivovanou kauzu. Kalousek tyto pochybnosti nemá, skutek se stal dávno před vstupem Andreje Babiše do politiky. Informace z vyšetřovacího spisu a ze zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) má za dostatečně průkazné.

Podle Babiše jde o účelovou kauzu, která mu měla zabránit vyhrát volby a stát se premiérem. „Počet lží, kterých se Babiš ohledně Čapího hnízda dopustil, už je dvouciferný. Žádnému obviněnému neberu právo lhát, to je součást obhajoby, ale do jaké míry je to vhodné pro předsedu vlády, to je otázka vkusu,“ upozorňuje.

Zpráva OLAF podle Kalouska neobsahuje nic moc nového. Důležitá je ale v tom, že legitimizuje postup české policie. „Uměl bych si představit, že by z její strany mohlo dojít k nějakému účelovému postupu. Ale že byl účelově postupoval a lobbistou Ivo Rittigem ovlivňován nezávislý úřad s mezinárodní autoritou, to je absurdní,“ zdůrazňuje Kalousek.


Dotace skutečně byla na Čapím hnízdě proinvestována. Když ukradnete padesát milionů, tak si za ně postavíte barák. Jádro podvodu je ale v účelových změnách vlastnické struktury.Miroslav Kalousek

Politička hnutí ANO Jana Mayerová, která žádost o dotaci pro Čapí hnízdo podepsala, iRozhlasu popřela, že by šlo o dotační podvod. „Farma byla v době mého působení v orgánech společnosti jednoznačně malý a střední podnik. A to nemluvím o ministerstvu financí, kterému v té době šéfoval pan Kalousek. Taky kontroloval a rozhodně nic takového nerozporoval,“ řekla v rozhovoru.

„Audit, který prováděl Středočeský kraj a ministerstvo financí, se týkal toho, zda byla dotace řádně proinvestována a zaúčtována. Ale nezkoumal účelové změny majetkové struktury společnosti. Každý má právo na obhajobu, ale policie si myslí něco jiného a má k tomu dostatek důkazů,“ uzavírá Kalousek s tím, že o věci má nyní rozhodnout soud.

Měl by se v Poslanecké sněmovně obnovit Demokratický blok? Je hnutí ANO ohrožením pro parlamentní demokracii? Poslechněte si celé Interview Plus >>
autoři: ert , Michael Rozsypal
Spustit audio