Hmyz jako stvořený pro Halloween

29. říjen 2009

Těsně před nadcházejícím svátkem Halloween oznámili američtí zoologové objev poněkud strašidelného druhu pravěkého hmyzu.

Před 97 až 110 miliony let poletovala v pralesích Barmy moucha, která se nechala polapit do smrtelné pasti - kapky pryskyřice. Kus jantaru i s hmyzem se dostal do rukou zoologů z Oregonské státní univerzity, kteří si všimli neobvyklého detailu. Z vrcholku hlavy se třemi očky mouše vyrůstá veliký "roh", který jí dodává bizarní vzhled a zoologům okamžitě připomněl halloweenské masky. Je to také prvek, který se u žádného známého - žijícího či vyhynulého - hmyzu neobjevuje. Zoologové se domnívají, že spolu s trojicí oček jde o adaptaci na velmi malé květy druhohorních rostlin. Podle zbytků materiálu na končetinách se totiž zdá, že moucha se živila především pylem a nektarem.

Dalšími neobvyklými znaky mouchy, který dostala jméno Cascoplecia insoliti, jsou zvláštně tvarovaná tykadla, dlouhé nohy a miniaturní kusadla, kvůli kterým mohla svou potravu jen zlehka oždibovat. Zoologové se domnívají, že moucha byla jednou ze zvláštností období křídy a představuje slepou větev evoluce, která se už dále nerozvíjela.

Moucha Cascoplecia insoliti se nechala polapit do smrtelné pasti - kapky pryskyřice
autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.