HLASUJTE: Vadí vám, nebo nevadí, že se z výstupu na Mount Everest stává „pouťová atrakce“?

31. květen 2019
Radiofórum

Smrt, krveprolití, chaos, fronty. Lidé překračovali těla mrtvých. Tak popsal kanadský horolezec Elia Saikaly to, co se v květnu dělo při dobývání nejvyšší hory světa.

Z Mount Everestu je hora plná odpadků, výkalů a horolezecké výbavy. Uklízejí hlavně šerpové

Odpadky na Mount Everestu

Nejvyšší vrchol světa Mount Everest se podle místních obyvatel proměnil ve skládku. Informovala o tom agentura AFP. Cestu na vrchol lemují plastové obaly, opuštěné stany, spací pytle nebo kyslíkové lahve a další horolezecké vybavení. Velký problém jsou i splašky. Okolní státy i dobrovolníci z celého světa se sice snaží odpadky uklidit, ale kvůli extrémním podmínkám to není jednoduché.

Za pokus o zdolání Mount Everestu zaplatilo životem 11 horolezců. Podle jejich kolegů jsou na vině nepálské úřady, které vydaly mnoho povolení, ale situaci na místě nekoordinovaly. Povolení stojí 11 tisíc dolarů (254 tisíc Kč). Někteří z horolezců navíc přecenili síly.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Proč je v těchto dnech přelidněný i nejvyšší vrchol světa a stala se z něho „pouťová atrakce“? Riskovali byste někdy svůj život kvůli sportovnímu výkonu, nebo ne? Kdy se podle vás z horolezectví/sportu stává už jen komerce? Láká vás osobně výstup na Mount Everest, nebo ne?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.