Po výstupu na Mount Everest přišel o konce prstů. Už ale chystá návrat ke sportu

19. srpen 2018 15:00

Ivo Grabmüller z Prachatic se zotavuje po návratu z Himalájí. Letos v polovině května tam vystoupal na nejvyšší vrchol planety, Mount Everest, ale vybralo si to svou daň.

Stal se teprve pátým Čechem, který zdolal takzvanou Korunu světa, nejvyšší vrcholy všech sedmi kontinentů, ale po posledním výstupu přišel kvůli omrzlinám o konce několika prstů na rukou.

Když teď Ivo Grabmüller gestikuluje, všimnete si zkrácených prstů na jeho rukách. „Čtyři prsty více či méně kratší, ale u ostatních to vypadá, že nakonec budou zdravé. Nechci říct, že plně funkční, ale řekněme, že na devadesát procent,“ komentuje.

Předpokládá, že ještě zhruba dva měsíce bude v péči lékařů, se kterými diskutuje také o možnosti plastické operace. Ivo Grabmüller ještě není rozhodnutý, zda ji podstoupí. „Plastika sice nahradí vzhled, ale nikoliv cit. Myslím, že teď je potřeba nějaká rehabilitace, zase naučit prsty trochu hýbat, tak uvidíme, jak se to bude dařit,“ dodává.

Rozhodně se ale chce co nejdřív vrátit do práce a také na sportovní scénu, konkrétně k triatlonu.  Jízdu na kole se zkrácenými prsty už vyzkoušel. „Brzdit kupodivu jde bez problému, horší je to s řazením, ale to snad při troše dobré vůle nějak zvládnu. Nebudu moci závodit úplně natvrdo, ale na to, abych si to vyzkoušel, to určitě půjde,“ říká.

Do hor se zatím Ivo Grabmüller nechystá, teď ho láká Afrika. „Lákají mě horské gorily, nížinou gorilu vidělo asi tolik lidí, jako vystoupalo na Everest. Ve východním Kongu je rezervace, kde nížinné gorily žijí, tak bych si je rád vyfotografoval,“ prozrazuje.

autor: Václav Malina
Spustit audio

Související