HLASUJTE: Měly by se ve Venezuele podle vás uskutečnit nové volby?

30. leden 2019
Radiofórum

Už v neděli vyprší ultimátum, které venezuelskému prezidentovi Nicolasi Madurovi adresovali lídři Španělska, Francie, Německa a Británie.

Zoufalí Venezuelané ničí národní park hledáním zlata. Maduro v něm vidí spásu země

Rýžování zlata v nelegálním zlatém dole v severní Barmě

Venezuelský národní park Canaima se známými Andělskými vodopády vždycky hlídali domorodí Pemónové. Hospodářská katastrofa v zemi je však přinutila vzdát se povolání průvodců turistů a začít dobývat zlato. Oblast je teď plná povrchových dolů.

Podle nich má Maduro vypsat nové volby, jinak  evropské země uznají za prezidenta lídra opozice a předsedu parlamentu Juana Guaidóa. Ten se snaží na svou stranu získat armádu, dosud věrnou prezidentovi.

Země s největšími zásobami ropy na světě pod Madurovou vládou strádá, nezvrátila to ani pomoc z Ruska. Do zahraničí odešly tři miliony obyvatel Venezuely a teď je celá země na nohou. 

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Co podle vás může situaci ve Venezuele obrátit k lepšímu? Kde vidíte příčinu jejího úpadku? Jak chápete snahu evropských zemí ovlivnit situaci ve Venezuele? Měla by se Česká republika připojit ke Španělsku a ostatním evropským zemím?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34.

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související