HLASUJTE: Měla by se Británie účastnit evropských voleb, když chce z EU odejít?

11. duben 2019
Radiofórum

Prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie rozhodli o dalším odkladu brexitu. Znovu se posune, tentokrát na 31. říjen, ale za podmínky, že Britové zúčastní eurovoleb.

Luboš Palata: Dlouhý odklad brexitu ochrání Británii samu před sebou

Brexit

Další termín brexitu, další odklad a další summit Evropské unie.

Země EU se na včerejším mimořádném summitu shodly na pozdějším termínu, než o jaký Spojené království původně žádalo.

Taky mohou odejít dřív, tedy až se shodnou na vyjednané brexitové dohodě. Znovu se o ní už ale vyjednávat nebude. Do konce října má pak Británie stále čas svou žádost o odchod z Unie zcela stáhnout. Zástupci zemí se ještě před summitem víceméně shodovali na odkladu, který by ale neměl být víc než roční. 

Naplnily se tak prognózy podle kterých Britové přece jen budou muset uspořádat evropské volby. Moc času jim na to nezbývá, protože proběhnout musí v termínu 23.− 26. května. V Česku proběhnou v pátek a sobotu 24. a 25. května.   

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Měla by podle vás Británie odložit odchod z EU na příští rok? A myslíte, že vůbec opustí EU? A dává smysl, aby se Británie účastnila evropských voleb, když následně z EU odejde?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související