Topolánek: Klíčovým parametrem hlasování o brexitu nebyla migrace, ale suverenita a národní hrdost

28. březen 2019

Další veřejná debata Plusu se věnovala dramatu, které se už téměř tři roky odehrává kolem brexitu. Vysílali jsme z brněnského Divadla Husa na provázku.

Brexit začal v červnu 2016 referendem. „Situace nazrávala už nějakou dobu, viděli jsme, že v Británii rostla nespokojenost s imigrací, to byl hlavní důvod, a taky se Britům nelíbila nějaká rozhodnutí evropského soudu,“ myslí si eurokomisařka Věra Jourová.

Společnost je stále rozdělena víceméně půl na půl. Podle profesora právní filozofie z Univerzity v Cardiffu Jiřího Přibáně je to proto, že brexit nebyl jen otázkou falešné kampaně, ale dlouhého vývoje.

„Británie nebyla nikdy členem Evropské unie bez výhrad, vždycky to bylo někde na pomezí, a současně to byl vnitřní protest proti elitám obecně,“ myslí si.

Expremiér Mirek Topolánek poukazuje na to, že brexit nezačal referendem, ale už dvěma francouzskými vety pro britské členství v evropském společenství. Britové také podle něho nebyli ovlivněni kampaní – 87 % Britů prý bylo rozhodnuto už před jejím zahájením.

„Nesouhlasím s tím, že migrace byla klíčový parametr, ten byl až druhý nebo třetí, byla to suverenita a taková ta britská hrdost. Kampaň to jen umocnila a fatálně rozdělila společnost,“ říká.

Prezident Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza se domnívá, že funguje pověstná britská hrdost: „Zvládnou to, zavřou oči a budou myslet na královnu. Raději kousnou, co je čeká, a vědí, že to bude bolet, ale jsou tak hrdí, že to raději udělají, než aby změnili názor. Je to vidět i na jednání parlamentu – když se každý poslanec bojí o svůj mandát, tak nepřemýšlí nad nějakou celospolečenskou odpovědností.“

Podle ekonoma Pavla Kohouta prohrála Unie zásadní spor, válku o veřejné mínění v Británii. „EU postupuje ultimativně, tak, že vyhrožuje, a tím si nezíská sympatie, pokud by o to stála. Pokud bych byl Brit a váhal jako volič, tak kdybych si poslechl, co říká Jean-Claude Juncker, tak to raději přetrpím, i kdyby to mělo stát několik procent HDP.“

Hosté:
Věra Jourová, eurokomisařka
Mirek Topolánek, expremiér
Jiří Přibáň, profesor právní filozofie z Univerzity v Cardiffu 
Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR 
Pavel Kohout, ekonom

Jaké budou zisky a ztráty Velké Británie po vystoupení z Evropské unie? A dá se odhadnout budoucnost EU a to, jak ji brexit promění? Poslechněte si celou veřejnou debatu, nebo se podívejte na videozáznam!

autoři: Michael Rozsypal , jpr

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.